Lavanda, inamicul stresului şi al depresiei

Când aud de lavandă, oamenii se gândesc în primul rând la un parfum, uitând că această plantă are numeroase efecte pozitive atât asupra corpului, cât şi asupra psihicului.

Uleiul este un excelent antiseptic, infuzia are efecte antidepresive şi sedative, iar masajul cu extract de lavandă induce somnul şi relaxează. 

Tinctura de lavandă

Ai nevoie de 3-4 linguriţe de pulbere de lavandă, pe care o pui într-o sticlă mică şi adaugi 100 ml alcool pur. Închide ermetic şi lasă la macerat 14 zile, agitând din când în când.

Apoi filtrează prin vată preparatul, iar tinctura obţinută se păstrează în sticluţe  închise la culoare. Tinctura de lavandă tratează dischinezia biliară, balonarea, crizele biliare, durerile de cap, astfel: 10-20 de picături de tinctură în puţină apă, în cure de câteva zile.

Preparatul măreşte secreţia de bilă şi ajută la evacuarea ei, calmând durerile abdominale şi activând digestia, ameliorează stările de anxietate, stres şi depresie, te ajută să depăşeşti insomniile.

De asemenea, tratează aritmia cardiacă, ca adjuvant în ischemia cardiacă pe fond de stres, combate viermii instestinali. 

Oţetul de lavandă

Macină într-un mojar lavada uscată, atât flori, cât şi crenguţe. Pudra rezultată se pune în oţet de mere. Proporţia este de 10 linguri de pudră la 200 ml oţet. Se lasă la macerat 10 zile la temperatura camerei, după care se filtrează, conform www.femeia.ro. 

Uleiul de lavandă

În 500 mililitri de ulei de floarea soarelui se pun 10 linguri de lavandă. Se  lasă la macerat cinci zile, după care se filtrează. În uleiul rezultat se adaugă alte 5 linguri de pudră şi se macerează din nou, alte cinci zile.

În final, se filtrează. Operaţiunea se poate repeta până când uleiul ajunge să aibă un miros intens de lavandă.

Şi oţetul, şi uleiul de lavandă sunt excelente pentru masaj terapeutic sau de relaxare. Sunt utile şi în insomnii, gripe şi răceli, stări febrile, dureri musculare şi articulare. Uleiul este bun şi pentru păr.

Îl hrăneşte şi-l tonifică, previne iritaţiile şi combate mătreaţa. Se mai foloseşte şi pentru eczeme uscate, tumefacţii şi vânătăi prin aplicare locală.

Pudra de flori de lavandă

Combinată cu cimbrul este un excelent condiment pentru carne. Proporţia este o parte lavandă, trei cimbru. Această combinaţie reglează apetitul şi uşurează digestia. Combinat cu pudra de ardei iute e un condiment excelent pentru carnea de porc şi pentru baiţurile pentru grătar.

1 cheloo are iubita si doi copii jpg jpeg
business 816491 1920 jpg
ce culori sa porti in functie de zodie jpg
dog 1168663 1920 jpg
fata diavol jpg
6 anamaria prodan fiica jpg jpeg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
4 printesa diana 2 jpg jpeg
Lotul I al A1 Autostrada Sibiu Pitești pe ultima sută de metri Captură video YouTube Adrian Ioan Gica jpg
vladimir putin singur umbra trist cocosat shutterstock 1177474882 jpg
image
image
image
image
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg
catelul gino si pisica flossie jpg
shutterstock 641704987 jpg