Leacuri cu albăstrele
Pe marginea drumurilor întâlnim vara nişte flori de culoare albastră, cunoscute sub numele de albăstrele. Ele cresc în lanurile de gâu şi de secară, la câmpie şi la deal. Cea mai importantă proprietate a lor este cea antiinflamatoare. Află şi alte beneficii din noul număr al revistei „Click! pentru femei”!
Cu ajutorul albăstrelelor se prepară ceaiuri care au puternice proprietăţi diuretice, calmante tonice şi dezinfectante. Ajută în probleme oftalmologice, reumatism şi infecţii urinare.
Au efect diuretic
Datorită proprietăţilor diuretice puternice, albăstrelele se pot folosi în cazul retenţiei de apă. Pentru a obţine un ceai de leac, foloseşte o linguriţă şi jumătate de flori la o cană de apă clocotită, lasă vasul acoperit 20 de minute. Apoi strecoară şi bea câte un sfert de cană cu 20 de minute înainte de masă. Va acţiona la nivelul rinichilor şi va regla diureza.
Calmează iritaţiile oculare
Ceaiul de albăstrele se poate folosi, în uz extern, şi în cazul iritaţiilor oculare. Prepară o infuzie astfel: peste o lingură de flori de albăstrele toarnă o cană de apă clocotită şi lasă vasul acoperit 10 minute. După ce strecori, toarnă lichidul peste un tifon curat sau peste un pansament steril şi pune compresa pe ochi.
Te scapă de mătreaţă
Ai două variante de întrebuinţare: cu flori uscate sau proaspete. După infuzia lor, foloseşte ceaiul pentru a clăti scalpul. Rezultatele se vor vedea după mai multe întrebuinţări. Este recomandată o pauză la câteva săptămâni.
Bune în artrită şi reumatism
Pentru cei care suferă de reumatism şi artrită, se recomandă consumul zilnic de ceai de albăstrele. Cu un efect calmant şi antiinflamator la nivelul articulaţiilor, albăstrelele se consumă sub formă de infuzie. Ai nevoie de o linguriţă de albăstrele peste care torni o cană cu apă clocotită. Laşi vasul acoperit 10 minute şi apoi strecori. Bea 2-3 căni pe zi.
Cresc imunitatea
Ceaiul de albăstrele întăreşte imunitatea şi te ajută să previi şi să rezişti infecţiilor. Prepară infuzia dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi bea ceaiul de 3 ori pe zi, cu o pauză după 2-3 saptămâni.