Leacuri naturiste cu dovleac
Ultima actualizare:
De culoare galbenă sau portocalie, dovleacul are miezul savuros, iar seminţele (prăjite şi sărate) - o delicatesă. Preferat mai ales în plăcinte, acesta are zero grăsimi, puţine calorii, multe vitamine şi fibre. Iată cum ajută ca medicament!
- Constipaţie. Se dau pe răzătoare 300-400 g de dovleac crud şi se mănâncă zilnic, pe stomacul gol, cu puţin ulei nerafinat sau amestecat cu o lingură de tărâţe cernute prin sita de mălai şi prăjite puţin pe tigaie uscată (fără ulei). Se adaugă şi o linguriţă de seminţe de in, făcute pulbere în râşnita de cafea.
- Obezitate. Supraponderalilor le vor fi de mare folos dietele cu 1,5 kg de dovleac pe zi, fiert sau copt la cuptor. Se mănâncă împărţit în 5 doze, cald sau rece. Se poate servi stropit cu suc de grepfruit sau lămâie. Pentru arderea mai rapidă a grăsimilor se condimentează cu boia de ardei iute.
- Astm bronşic. Se dau pe răzătoare 500 g de dovleac crud, se amestecă cu 100 g de petale de trandafir, 5 frunze de pătlagină tăiate mărunt, 2 linguri de miere de albine şi un litru de vin roşu sec. Amestecul se pune pe foc, se aduce până la punctul fierbere, dar nu se lasă să dea în clocot. Se infuzează 24 de ore sub capac, apoi se strecoară şi se stoarce bine. Se bea câte o lingură, de cinci ori pe zi, 2-3 săptămâni.
- Insomnie. Deşi sunteţi obosiţi, dar când vă culcaţi, somnul nu mai vine, încercaţi o metodă bătrânească: se beau înainte de culcare 50 ml de suc de dovleac proaspăt, amestecat cu o linguriţă de miere de albine, conform www.formulaas.ro.