Leacuri pentru bolile hepatice
Într-o lume plină de poluanţi şi chimicale, în care mâncarea sănătoasă a devenit un lux, nu este de mirare că multe persoane se plâng de diverse probleme ale ficatului. În ajutorul acestuia vin leacurile din natură. Iată câteva leacuri pentru bolile hepatice.
Cătina ajută în caz de hepatită
Fructele plantei au efect de detoxificare a ficatului, ajutând și în tratarea hepatitei și a cirozei hepatice. Zdrobește 20 g de fructe cu 1 lingură de lemn și adaugă în 500 ml de apă clocotită. Acoperă 30 de minute. Bea câte puțin, pe parcursul întregii zile. Poți consuma și fructul ca atare, câte 2-3 lingurițe dimineața, pe stomacul gol.
Brusturele reface celulele deteriorate
Rădăcina de brusture trebuie recoltată în lunile octombrie-noiembrie, de la plantele de 1 an, sau primăvara, de la cele de 2 ani. Brusturele stimulează secreția bilei, ajută la refacerea ficatului slăbit prin purificarea sângelui și regenerarea celulelor lezate. Prepară un decoct din 2-4 linguri de rădăcină de brusture mărunțită la 500 ml de apă. Lasă să fiarbă în vas acoperit, 15 minute, apoi adaugă 1 linguriță cu miere și bea câte puțin, pe parcursul unei zile.
Anghinarea reglează secreţia biliară
Planta favorizează eliminarea lichidului biliar acumulat în vezica biliară în timpul procesului de digestie. De la anghinare, poți folosi frunzele și rădăcina, din care se prepară o infuzie. Pune 1 lingură de plantă spălată și mărunțită la 500 ml de apă opărită. Bea jumătate din cantitate dimineața, pe stomacul gol. Apoi stai întins o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul infuziei trebuie consumat pe parcursul zilei, cu o jumătate de oră înainte de mese. Urmează tratamentul minimum 20-30 de zile.
Păpădia, tratament adjuvant
Dacă ai probleme hepatice, poți miza pe remediile pe bază de păpădie. Poți administra planta sub formă de infuzie – 2 linguri la 1 cană cu apă clocotită, lăsat la infuzat 10 minute. Bea 2-3 căni pe zi, înainte de mesele principale. De asemenea, poți prepara un suc din rădăcinile recoltate toamna, după ploaie. Amestecă 100 ml de suc cu 15 ml de alcool de 90 de grade, 15 ml de glicerină și 17 ml de apă – și bea câte 1-2 linguri pe zi. Pentru insuficiență hepatică sau hepatită cronică, ține o cură cu tije crude. Acestea stimulează producția de bilă, îmbunătățind funcțiile hepatice și starea generală de sănătate. Culege tijele primăvara, cu tot cu flori (înainte de a li se forma puful), pe care le rupi abia când le consumi. Trebuie să mănânci zilnic 5-10 tulpini spălate. Urmează tratamentul minimum 14 zile. În doze mari, păpădia poate provoca probleme la stomac. De aceea, cel mai bine este să respecţi indicaţiile medicului fitoterapeut când urmezi un tratament cu această plantă.
Citește și: