Legumele de vară alungă oboseala
Roşiile previn îmbătrânirea
Sursă utilă de fibre, de potasiu şi de vitamina C, roşiile sunt valoroase mai ales datorită licopenului şi a betacarotenului, substanţe antioxidante care previn cancerul, protejează pielea de îmbătrânirea timpurie şi de efectul nociv al razelor ultraviolete.
Aportul lor caloric este mic. O roşie de mărime medie are 30 kcal.
Cantitate zilnică recomandată: una-două roşii consumate proaspete în salate, peste care ai pus puţin ulei de măsline, care favorizează asimilarea licopenului.
Morcovii «luptă» contra ridurilor
Vitamina A şi vitamina C pe care le conţin morcovii fac din ei alimentele perfecte pentru gustările şi garniturile de vară. Au acţiune antioxidantă, previn apariţia ridurilor, uscarea pielii şi protejează epiderma de efectele nefaste ale ultravioletelor. Sunt ideali şi în diete, pentru că taie pofta de mâncare.
Cantitatea zilnică recomandată: 2-3 morcovi mici, proaspeţi pot fi consumaţi alături de peşte, în salate, fierţi sau piure (mai uşor de asimilat de cei cu boli gastro-intestinale).
Dovleceii împiedică retenţia de apă
Când vrei să te răcoreşti, n-ar fi rău să alegi să mănânci castraveţi sau dovlecei. Au 95% apă, foarte puţine calorii, vitamina C, B9, betacaroten. Îţi menţin pielea sănătoasă şi elimină problema retenţiei de apă din ţesuturi.
Cantitatea zilnică recomandată: un dovlecel sau doi-trei castraveţi feliaţi în salate. Dovleceii îi poţi face şi la grătar sau traşi la tigaie cu puţin ulei.