Legumele murate, adevărate medicamente
Ultima actualizare:
Orice cămară se umple toamna cu bunătăţi: dulceţuri, compoturi, dar mai ales murături. Castraveţi, gogoşari, varză sau gogonele, puse bine la murat, dau un plus de vitamine organismului, dar sunt bune şi ca terapie pentru anumite afecţiuni medicale.
- Castraveţii. Acest tip de murături conţine minerale, fier, calciu, vitamina C şi magneziu, care îţi ajută corpul să funcţioneze în mod optim. Te ajută să lupţi împotriva răcelilor şi infecţiilor respiratorii şi îţi întăresc sistemul imunitar. Castraveţii sunt şi o sursă ideală de fibre naturale, care te ajută să digeri mai uşor anumite mâncăruri, mai ales carnea. Un alt beneficiu este acela că îţi dau foarte multă energie. În afară de vitamine şi minerale, castraveţii muraţi sunt bogaţi în antioxidanţi. Rolul lor este acela de a lupta împotriva radicalilor liberi şi de a preveni efectele lor negative, cum ar fi îmbătrânirea prematură.
- Varza. Se ştie că broccoli, varza şi conopida sunt alimente excelente care ajută la prevenirea cancerului, prin intermediul procesului de fermentaţie, deoarece izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. Varza murată este un tratament tradiţional pentru ulcer, datorită vitaminei U, dar şi un aliment plin cu probiotice sănătoase. De asemenea, o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.
- Gogonelele. În gogonele sunt secretate substanţe (numite alcaloizi) care împiedică replicarea viruşilor hepatitici, blocând în special proliferarea virusului C. Cercetătorii susţin că tomatele verzi conţin citostatice naturale, care determină autodistrugerea anumitor formaţiuni tumorale. Cele mai receptive la acest tratament s-au dovedit a fi cancerul pulmonare, precum şi cancerul de col uterin. Gogonelele sunt printre cei mai buni susţinători de efort. Ele cresc rezistenţa la mişcare fizică prelungită, dar ajută şi la creşterea masei musculare.
- Conopida. Conţine antioxidanţi puternici, vitamina C, vitamina B6 şi potasiu, ceea ce o ridică la rangul de medicament. Înlătură durerile menstruale, previne fenomenele extreme de la intrarea în menopauză şi protejează organismul în timpul menopauzei. Persoanele care o consumă în cantităţi mari se pot bucura, la vârsta a treia, de o memorie şi de o coordonare neuromotorie mai bună, de un tonus psihic mai bun, putând rămâne active mental şi fizic până la vârste foarte înaintate. Conopida conţine mari cantităţi de potasiu, mineral care reglează ritmul cardiac şi tensiunea arterială. Nu în ultimul rând, conopida murată previne formarea şi migrarea cheagurilor de sânge (trombilor), fiind un fluidifiant sanguin.
- Gogoşarii. Conţin o cantitate impresionantă de vitamina C care, pe lângă faptul că este un puternic antioxidant, asigură o bună absorbţie a fierului. De asemenea, gogoşarii sunt o bună sursă de vitamina B6, cu efecte diuretice, şi magneziu, care combate anxietatea. Nu e de neglijat nici conţinutul de vitamina A, care face vederea mai bună, în special pe timpul nopţii, şi vitamina E - cu rol important în menţinerea unui aspect tânăr al pielii şi părului. Gogoşarii sunt bogaţi în licopen, un colorant vegetal, care ajută la prevenirea multiplelor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată şi cel pulmonar.