Lista bolilor care se pot moşteni

Ultima actualizare:

    Părinţii care suferă de  vreo afecţiune la ochi  trebuie să-şi ducă la timp  copiii la oftalmolog
Părinţii care suferă de vreo afecţiune la ochi trebuie să-şi ducă la timp copiii la oftalmolog

Sănătatea noastră este influenţată de stilul de viaţă, de dietă, dar un rol important îl are şi moştenirea genetică. Află din revista “Click! pentru femei” care sunt afecţiunile care se transmit frecvent din generaţie în generaţie, cunoscute ca boli genetice ereditare.

Diabetul 

Dacă părinţii tăi suferă de o formă de diabet, poţi moşteni această afecţiune. Cel mai mare grad de risc îl au persoanele care au ambii părinţi bolnavi de diabet de tip II şi cei care au ambii părinţi diagnosticaţi cu diabet de tip I. Cercetările de specialitate au arătat că rudele de gradul I ale unei persoane care suferă de diabet de tip II prezintă un risc de trei ori mai mare de a face boala.

Unele forme de cancer

În categoria bolilor care pot fi moştenite de la înaintaşi se încadrează şi cancerul.  Formele de cancer cel mai mult influenţate de gene sunt cel mamar, ovarian, de stomac şi cancerul de colon. Oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care prezintă mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2 prezintă un risc dublu de a dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii, faţă de cele care nu prezintă aceste anomalii. Testarea genetică este cea care îţi poate spune dacă ai predispoziţie către una dintre aceste forme de cancer.

Bolile oculare

Multe dintre afecţiunile oculare se moştenesc genetic. Printre acestea se numără miopia, astigmatismul, glaucomul şi hipermetropia. De aceea, este foarte important ca părinţii care suferă de o astfel de afecţiune să-i ducă pe copiii lor la un control oftalmologic de rutină, pentru ca eventualele probleme să fie depistate din timp.

Fibroza chistică 

Fibroza chistică, afecţiune determinată de mutaţia unei singure gene, este o altă afecţiune care poate fi moştenită. Este o boală incurabilă, care afectează în special plămânii şi pancreasul. Speranţa de viaţă a celor diagnosticaţi cu fibroză chistică este de aproximativ 36 de ani. Boala este cel mai adesea descoperită în timpul copilăriei. 

image
image
image
image
image
image
politie scoala jpeg
padure intunecata jpg
calendar ortodox 2021 31 martie martiriul sf ierarh ipatie   fresca manastirea dionisiu athos jpeg
Supermarket, hipermarket, cumparaturi, casier, shopping, FOTO Shutterstock
Cuplu de tineri chinezi pixabay jpg
prognoza meteo  webp