Măceșele, remediul anticolesterol. Cum se folosesc fructele și ce beneficii au

Ultima actualizare:

    Află care sunt beneficiile măceșelor
Află care sunt beneficiile măceșelor

Măceșele au o concentrație de vitamina C de 10 ori mai mare ca citricele, conțin caroteni (din care se sintetizează vitamina A), flavonoizi cu rol antioxidant, vitaminele B, E, K, P. De aceea, sunt un excelent leac pentru inimă.

Înainte de a folosi măceșele, urmează pașii de mai jos:

Taie cele două extremități „mustăcioase“, folosind o foarfecă;Prepară fructul rapid, acoperind vasele, ca să limitezi pierderile de vitamina C;Strecoară măceșele printr-un strat gros de tifon, pentru a elimina resturile de „mustăți“ care sunt iritante;Cum fructele sunt acide, folosește ustensile și vase din lemn și din oțel inoxidabil.

Una din cele mai bune metode ca să consumi măceșele, fără a le altera bogăția de vitamină C, este să prepari din ele un piure. Elimini „perișorii“ fructului și semințele, pasezi ceea ce rămâne și lași la congelator. Piureul poate fi adăugat în cereale, la micul dejun, sau în compotul călduț. Nu îl păstrezi mai mult de o zi.

Ce beneficii au măceșele

Pulberea protejează inima

Substanțele active din compoziția măceșelor normalizează tensiunea, previn infarctul și reglează nivelul colesterolului. Luate 6 săptămâni, suplimentele cu măceşe ajută la reducerea colesterolului ,,rău“ (LDL) şi a tensiunii arteriale, susţin oamenii de ştiinţă. Cercetarea, publicată în „Jurnalul European de Nutriţie“, a fost realizată pe 31 de persoane, care au fost împărţite în două grupuri. O parte dintre ei au primit zilnic câte 40 de grame de pudră de măceşe adăugată în sucul de mere, în timp ce ceilalţi participanţi au primit suc de mere simplu. După şase săptămâni de monitorizare, participanţii care au primit pudră de măceşe aveau nivelul colesterolului total redus cu 4,9%, iar a celui ,,rău” cu 6%. De asemenea, nivelul tensiunii arteriale a participanţilor a scăzut cu 4 puncte, ajungând aproape de limitele normale.

Poți prepara pulberea de măceșe la tine acasă. Ai nevoie de 5 linguri de măceșe uscate, pe care le mărunțești cu râșnița. Pentru că semințele sunt destul de dure, nu se vor sfărâma, de aceea separă-le de pulberea obținută. Păstrează la frigider aproximativ 2 săptămâni, în borcane închise ermetic. Se administrează câte 5 lingurițe pe zi, pe stomacul gol, o lună.

Pavăză pentru vasele de sânge

Bobițele roșii de măceșe conţin vitamina F, o substanţă care redă elasticitatea venelor. Ceaiul îţi protejează inima şi vasele de sânge, prevenind apariţia hemoragiilor, în caz de hipertensiune. La prepararea infuziei ai nevoie de jumătate de litru de apă clocoltită şi 2 linguri de măceşe zdrobite. Lași la infuzat 10 minute şi bei 3 căni pe zi, îndulcite cu miere sau ca atare.

Prepară o supă după model suedez, care are rolul de întări inima și de a menține sănătatea vaselor de sânge. Zdrobești fructele, după ce le-ai înlăturat „mustățile“, și le fierbi circa 10 minute. Pasezi, pui din nou pe foc și, când lichidul atinge punctul de fierbere, îngroși zeama cu 4 linguri de amidon de cartofi sau cu 4 linguri de făină. Condimentezi după gust. Consumi supa caldă sau rece.

Stimulează producerea globulelor roșii

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, siropul de măceșe combate anemia, favorizând producția globulelor roșii din sânge. Prepară siropul din 100 g măceșe, 1 litru de apă, 100 g de zahăr. Peste măceșele zdrobite torni apă rece, cât să le acopere,  și lași la macerat peste noapte. Strecori, adaugi zahărul și completezi cu apă până la 1 litru. Păstrezi siropul la frigider. Bea 2 linguri de sirop, de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net