Mănâncă salată ca să fii deştept!
Nu vă grăbiţi să daţi vina pe zestrea genetică atunci când nu vă mai amintiţi numele foştilor colegi din şcoala generală. Şi nici nu vă resemnaţi la gândul că, oricum, n-aveţi ce face. Specialiştii cotidianului german Bild vă recomandă câteva alimente care vă pot ajuta să vă îmbunătăţiţi performanţele intelectuale.
Ouă, soia, produse lactate
Ce conţin? Lecitină.
Cum ne ajută? Stimulează producţia de neurotransmiţători, foarte importanţi în procesul de gândire.
Somon, macrou, ton
Ce conţin? Acizi graşi Omega-3.
Cum ne ajută? Înlesnesc schimburile dintre celulele nervoase.
Paste şi cereale integrale, cartofi
Ce conţin? Carbohidraţi.
Cum ne ajută? Cresc conţinutul de glucoză din sânge, o sursă importantă de energie pentru materia cenuşie.
Curry
Ce conţine? Curcumin (un pigment natural).
Cum ne ajută? Stimulează producţia de antioxidanţi în organism şi ajută astfel la prevenirea maladiei Alzheimer.
Ceai verde
Ce conţine? Flavonoide (pigmenţi naturali solubili în apă).
Cum ne ajută? Ne protejează de radicalii liberi, care accelerează îmbătrânirea creierului.
Ceapă, usturoi
Ce conţin? Alicin (ulei eteric).
Cum ne ajută? Sprijină circulaţia sângelui la nivelul creierului şi asigură o bună oxigenare a acestuia.
Salată verde, spanac, varză
Ce conţin? Clorofilă (substanţă bioactivă).
Cum ne ajută? Menţin oxigenul mai mult timp în celule, ceea ce înseamnă mai mult timp pentru activităţile intelectuale.
Avocado
Ce conţine? Vitamina B.
Cum ne ajută? Stimulează metabolismul cerebral.
Mere, fructe de pădure, citrice
Ce conţin? Vitamina C.
Cum ne ajută? Ne protejează împotriva radicalilor liberi, care contribuie la îmbătrânirea creierului.
Banane
Ce conţin? Potasiu.
Cum ne ajută? Întăresc musculatura inimii şi îmbunătăţesc funcţionarea vaselor de sânge. Cu cât ajunge mai mult sânge la creier, cu atât creşte capacitatea de gândire.
Aşa arată un meniu «isteţ»
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Fructele, legumele sau lactatele ne oferă atât mineralele de care organismul are atâta nevoie, cât şi vitamine, mai ales cele din complexul B care ne sunt de mare ajutor atunci când nu mai avem energie. Iată un meniu sănătos.
- la micul dejun e de preferat iaurtul cu cereale integrale. Dacă vă place mai mult laptele dulce, şi el este o soluţie. La masa de dimineaţă puteţi alege ca desert orezul fiert în lapte şi îndulcit cu miere.
- între mese sunt preferate fructele.
- prânzul poate fi compus din orez integral cu bob lung, prefiert pentru a-şi păstra vitaminele şi mineralele, şi leguminoase (mazăre, linte). Acestea din urmă conţin glucide, proteine, vitamine, minerale şi chiar antioxidanţi. Le puteţi asezona cu peşte.
- cina e, ca de obicei, o masă uşoară. E recomandată o porţie de hrişcă cu legume. Hrişca se prepară la fel ca orezul sau se poate consuma şi crudă, lăsată o noapte întreagă în apă plată şi amestecată cu condimente şi ulei de măsline.