Mâncaţi la intervale regulate ca să trăiţi mai mult
Pentru a ne asigura sănătatea, pentru a fi longevivi şi a ne păstra silueta, nu contează numai ce mâncăm, ci mai ales dacă luăm masa la intervale regulate.
Cercetătorii americani au dovedit ştiinţific că a mânca la intervale regulate este de cea mai mare importanţă pentru a nu ne îngrăşa, a ne regla metabolismul şi a evita îmbolnăvirea de diabet, scrie “New York Times Magazine”.
Cel mai important lucru este să respectăm ceasul biologic. Cercetătorii de la Salk Institute for Biological Studies di San Diego au făcut următorul experiment pentru a dovedi acest lucru. Ei au hrănit grupuri de bărbaţi cu diete diferite. Unul a primit mâncăruri cu multe grăsimi, al doilea pe bază de fructe şi legume şi al treilea cu grăsimi şi dulciuri. Unora dintre subiecţii celor trei grupuri li s-a permis să mănânce când vor pe parcursul stării de veghe, altora li s-a impus să mănânce numai la intervale regulate. La sfârşitul studiului, după 38 de săptămâni, s-a constatat că cei care au mâncat tot timpul au devenit obezi şi s-au îmbolnăvit, iar cei care au mâncat la interval regulate nu s-au îngrăşat şi şi-au păstrat perfect sănătatea.
“Mâncatul la intervale fixe i-a făcut pe unii chiar să piardă kilograme”, a explicat Satchidananda Panda, unul dintre cercetătorii care au efectuat studiul. “Momentul în care mâncăm influenţează ceasul biologic. Orele meselor au efect asupra ritmului circadian şi a ciclurilor de lumină întuneric. Iar ritmul circadian are infleunţă asupra multor gene din corp implicate în funcţionarea hormonilor şi metabolism. Cei care sunt longevivi, slabi, agili şi sănătoşi, chiar şi după 80 de ani, respectă cesul lor biologic, orele regulate de masă”, adaugă expertul.