Medic ginecolog: „Soţia mea a făcut vaccin antigripal în sarcină”

Ultima actualizare:
Medicul Gheorghe Gică le sfătuiește pe gravide cum să se ferească de probleme pe Litoral
Medicul Gheorghe Gică le sfătuiește pe gravide cum să se ferească de probleme pe Litoral

Frigul a cuprins România, iar urmările nu au întârziat să apară. Gripa deja a început să îşi arate colţii, iar femeile însărcinate şi copiii fac parte din categoriile vulnerabile în faţa acestui virus. Singura modalitate de prevenire a infectării este vaccinarea. Doctorul Gheorghe Gică, medic primar în obstretică şi ginecologie spune că soţia sa i-a urmat sfatul şi s-a vaccinat antigripal când era însărcinată.

Tot mai mulţi pacienţi ajung la medic, în această perioadă, cu simptome specifice virozelor respiratorii. Cea mai periculoasă boală din sezon este gripa, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că virusul din acest an este mai violent ca cel din anii precedenţi. Femeile însărcinate şi copiii mici fac parte din categoria de risc privind infectarea cu virusul gripal. Din acest motiv se impune luarea măsurilor pentru prevenirea virozelor respiratorii pentru aceste grupuri vulnerabile.

Soţia medicului Gheorghe Gică s-a vaccinat când era însărcinată

Ginecologul Gheorghe Gică spune că este conştient de controversa care s-a creeat pe tema vaccinării antigripale, însă continuă să recomande pacientelor sale să se imunizeze.

„Personal recomand pacientelor mele vaccinarea, iar prima care mi-a urmat sfatul, în urmă cu 4 ani, a fost chiar soția mea”,  a transmis dr. Gheorghe.

Importanța vaccinării antigripale

Specialistul a precizat că vaccinarea este foarte importantă în sarcină deoarece o protejează pe mamă, pe bebeluşul din burtică dar şi pe nou-născut.

Pe pagina sa de Facebook, doctorul Gică Gheorghe a postat câteva dintre principalele atribuţii ale vaccinării antigripale:

1. Previne gripa și complicațiile acesteia la femeia însărcinată 

„Sarcina reprezintă un efort în plus atât pentru inimă, cât și pentru plămâni. De asemenea, sarcina poate avea un impact asupra imunității tale. Acești factori vor crește riscul de a face o formă severă de gripă”, a explicat medicul.


    Medicul Gheorghe Gică le sfătuiește pe gravide cum să se ferească de probleme pe Litoralfoto: Dr. Gheorghe Gică
Medicul Gheorghe Gică le sfătuiește pe gravide cum să se ferească de probleme pe Litoralfoto: Dr. Gheorghe Gică

2. Protejează copilul odată ce s-a născut împotriva gripei

„Nou-născuții au un risc crescut de a face o formă severă de gripă, însă vaccinarea lor nu este permisă decât după vârsta de 6 luni. Dacă tu te-ai vaccinat când erai însărcinată, anticorpii care s-au dezvoltat vor traversa placenta și-l vor proteja pe copil împotriva gripei. Acest lucru este valabil și pentru femeile care alăptează, anticorpii transmițându-se și prin lapte”, a mai artătat Gheorghe Gică.

3. Previne potențialele probleme asupra sarcinii cauzate de gripă

„Gripa în timpul sarcinii poate crește riscul de avort, naștere prematură sau nașterea unui copil cu greutate mică”, a explicat doctorul.

Când se pot vaccina graviduţele

Cu toate că femeile însărcinate fac parte din categoria care, dacă se infectează cu virusul gripal pot face forme severe ale bolii, vaccinarea nu se face oricum. „Perioada propice pentru realizarea imunizării împotriva gripei este octombrie-noiembrie, la început de sezon.

Vaccinarea va fi făcută după un consens între medicul obstetrician care face managementul sarcinii și medicul de familie”, a mai transmis dr. Gică.

Medicul precizează că în cazul femeilor însărcinate „NU se recomandă vaccinul antigripal viu atenuat!”. Este vorba despre cel cu aplicare nazală şi care se găseşte pe piaţa din România sub denumirea de FLUENZ  (n.r.). De asemenea, vaccinarea antigripală este cu atât mai importantă în cazul femeilor gravide care suferă de astm bronșic.

„De reținut : gripa este unul dintre marii inamici ai gravidelor și ai sarcinii deoarece există un risc crescut al complicațiilor, de aceea prevenția prin vaccinare este atât de importantă. Trebuie ținut cont de faptul că în cazul nevaccinării și îmbolnăvirii de gripă în sarcină medicamentele pentru manifestările clinice, în special febra, sunt limitate”,  a tansmis medicul.

Potrivit datelor transmise de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până la data de 27.10.2019 au fost vaccinate antigripal 294.335 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.500.000 de doze.

În sezonul gripal trecut, în România s-au înregistrat aproximativ 2.300 de cazuri de gripă şi 199 de decese. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpg
image png
carte pixabay jpg
multi bani jpg
bani banca bancnote jpeg
lake lucerne region 4343793 1280 jpg
image png
supa instant istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net