Mergi la plajă? La ce să fii atent ca să nu-ţi distrugi ziua
Se anunţă din nou zile caniculare şi, deşi vara este pe sfârşite, asta nu înseamnă că nu vom mai merge la ştrand, piscină sau chiar la mare. Însă, aceste momente de distracţie şi relaxare pot fi distruse de mici incidente care ar fi putut fi foarte uşor evitate: te-ai ars la soare, te-ai tăiat la picior, te-ai deshidratat, ai contactat infecţii ale pielii sau ale ochilor. Iar lista poate continua. Iată câteva sfaturi ca să-ţi protejezi sănătatea!
Foloseşte loţiune de soare!
Primul pericol care te pândeşte la plajă este expunerea neprotejată la radiaţiile ultraviolete. Razele de tip UVA şi UVB produc arusuri ale pielii şi chiar cancer. Aplică deci o loţiune sau o cremă cu factor de protecţie ridicat, cu 30 de minute înainte de contactul direct al pielii cu soarele. Cantitatea trebuie să fie foarte generoasă şi înceracă să acoperi toate zonele corpului care sunt expuse ultravioletelor, inclusiv tălpi, palme, scalp, urechi, buze.
Hidratează-te cât mai bine!
Statul în căldură te va deshidrata, aşa că este obligatoriu să consumi cât mai multă apă plată. Evită, dacă poţi, sucurile, băuturile acidulate, energizantele, cafeaua şi alcoolul! Într-o zi normală de vară, când nu mergi la plajă, specialiştii recomandă să bei doi litri de lichide. Dacă eşti la piscină, evident că această cantitate trebuie să fie mai mare, în jur de 3,5 litri, dacă stai pe parcursul întregii zile. Băuturile sportive pot fi şi ele utile în reglarea electroliţilor în corp însă, dacă nu faci sport pe plajă, este suficientă doar apa.
Pregăteşte-ţi o trusă de prim ajutor
O trusă de prim ajutor este necesară mai ales dacă mergi cu copiii la plajă. Asta pentru că, din păcate, se pot întâmpla şi accidente. Trusa trebuie să conţină un unguent pentru arsuri solare, un unguent antibiotic, analgezice, bandaje rezistente la apă, unguent cu hidrocortizon pentru tratarea înţepăturilor de insecte, o pensetă, picături de urechi, produse de igienă pentru mâini, spray repelent. De asemenea, ar trebui să ai la tine leocoplast, comprese sterile, apă oxigenată şi rivanol.
Atenţie la bolile infecţioase!
În special la ştrandurile şi piscinele publice riscul răspândirii şi contactării agenţilor patogeni care se înmulţesc în medii umede şi calde este foarte ridicat. Astfel, alege bazine dotate cu grupuri sanitare curate, vestiare şi duşuri. Verifică dacă apa este suficient de limpede încât fundul piscinei să fie vizibil. Evită înotul dacă prezinţi leziuni cutanate sau suferi de tulburări gastrointestinale, nu înghiţi apă şi fă un duş de fiecare dată când intri şi când ieşi din bazin. De asemenea, nu merge la grupul sanitar în picioarele goale şi nu sta fără slapi la duşuri! Aplică un spary antimicotic după fiecare sesiune de înot şi utilizează doar prosoapele şi produsele de igienă proprii.
Cum să fii în siguranţă la mare?
Înotul în mare poate fi periculos atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Alege o plajă amenajată şi supravegheată de salvamari, cu o zonă clar delimitată pentru înot. Nu depăşi geamandura, nu alerga prin apă şi respectă indicaţiile salvamarilor. De asemenea, nu te arunca în apă cu capul înainte deoarece există riscul unei fracturi cervicale. Respectă culoarea roşie a şteguleţelor arborate de salvamari care îţi interzic intrarea în apă.
Cum ai grijă de cel mic
Învaţă-l pe copilul tău paşii de bază ai înotului, această activitate poate reduce riscul înecării minorilor între 1 şi 4 ani cu până la 88%, potrivit unui studiu de specialitate. Însă, chiar şi copiii care beneficiază de lecţii de înot trebuie să fie supravegheaţă permanent de un adult.
Când alegi piscina, strandul sau plaja verifică dacă există salvamari ce-ar putea interveni prompt în cazul unui accident. Espectă întocmai regulile de utilizare ale bazinelor şi toboganelor, în funcţie de vârsta copiilor şi aptitudinile acestora de a înota.
Copiii trebuie protejaţi de razele ultarviolete folosind creme şi loţiuni de protecţie cu factor ridicat şi special destinate celor mici.
Mare atenţie la ce alimente îi dai celui mic să consume la plajă! Recomandate sunt fructele şi legumele proaspete care îl vor hidrata. Nu este recomandat să-i cumperi sucuri, îngheţată, gogoşi sau dulciuri care conţin diferite creme. În acest fel, vei evita o toxiinfecţie alimentară sau o indigestie!
Nu lăsa copilul în apă imediat după ce a mâncat sau imediat după ce s-a trezit din somn. El are nevoie de o perioadă de timp în care să digere mâncarea sau în care să-şi revină din toropeală. De asemenea, nu-l lăsa pe cel mic să intre în apă cu mâncarea în gură deoarece riscă să se înece cu bolul alimentar!