Ziua Internationala a contracepției. Metode de contracepție pe care oricine ar trebui să le cunoască

Ultima actualizare:

Pe 26 septembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Contracepției. Ea are drept scop reducerea apariţiei sarcinilor nedorite şi creşterea conştientizării importanţei contracepţiei. Din 2010, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică organizează și finanțează evenimente dedicate acestei zile. Iată care sunt principalele metode contraceptive! 

26 septembrie este Ziua Internațioanlă a Contracepției
26 septembrie este Ziua Internațioanlă a Contracepției

Ce metode de contracepție există și totul despre acestea 

Alegerea metodei potrivite depinde de starea ta de sanatate, de dorința de a avea copii în viitor și de nevoia de a preveni infectiile cu transmitere sexuala. Medicul ginecolog sau un medic cu o competență (pregatire speciala) în planning familial te pot sfatui astfel încat să alegi metoda potrivită ție. 

Citește și: Există diferite metode contraceptive! Alege-o pe cea potrivită ție 

Anticonceptionalele orale

Ele au o rata de prevenire a sarcinii între 95% si 99%. Nu protejeaza de boli cu transmitere sexuală (BTS). Desigur, este recomandat să mergeți la un medic ginecolog înainte de a le administra. 

Sursă foto: Gettyimages
Sursă foto: Gettyimages

Dispozitivele intrauterine (DIU)

Ele pot fi de doua tipuri: cele din cupru și cele hormonale. Acestea ofera protecție pe termen lung, pot fi ținute intrauterin pentru trei-cinci ani, dar nu protejează de BTS. Rata de prevenire a sarcinilor este de 99%. Inserția steriletului va fi făcută de către medicul specializat. 

DIU
DIU

Diafragma 

Diafragma este o metodă de contracepție de barieră care trebuie introdusă în vagin pentru a preveni spematozoizii să patrunda in uter. Nu protejează de BTS. Este eficientă în proporție de 80-95%. 

Diafragmă
Diafragmă

Prezervativul masculin 

Prezervativul masculin este una dintre cele mai folosite metode de contracepție. Este ușor de folosit și ofera protecție împotriva BTS: gonoree, chlamidya, HIV. Rata de prevenție este de 99%. 

Prezervativ masculin
Prezervativ masculin

Vezi și: Află care sunt cele mai sigure metode de contracepție 

Prezervativul feminin

Este o folie moale de poliuretan care căptușește pereții vaginului în timpul actului sexual, oferind protecție împotriva unei sarcini nedorite (eficacitate 95%), dar și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

Prezervativ feminin
Prezervativ feminin

Trebuie pus înaintea începerii actului sexual (poate fi introdus cu 8 ore înainte). Necesită experiență pentru a fi introdus corect. Este mai puțin alergen decât prezervativul masculin care este confecționat din latex. Alte posibile efecte nedorite: iritatie, ruperea sau alunecarea.

Spermicidele 

Spermicidele sunt geluri, creme, spray-uri, ovule sau supozitoare ce conțin substanțe chimice care distrug spermatozoizii. Eficacitatea spermicidelor utilizate singure este foarte scăzută (60-80%), ele fiind destinate folosirii alături de alte metode contraceptive, cum ar fi prezervativul, diafragmă sau capacul cervical.

Spermicide
Spermicide

Se introduc intravaginal cu o ora înainte de actul sexual și trebuie lăsate cel puțin 6-8 ore după contactul sexual. Se recomandă respectarea intructiunilor de utilizare pentru a preveni apariția reacțiilor adverse. Posibile efecte nedorite: iritatie, reacții alergice, cistite. Spermicidele nu previn riscul de infecții cu transmitere sexuală.

Contraceptivele de urgență 

Nu este o metodă de contracepție care să fie folosită regulat. Este indicată când nu s-a folosit o metodă contraceptivă în timpul actului sexual sau când metodă anticoncepțională a eșuat, că de exemplu când s-a rupt prezervativul. 

Pilula de a doua zi
Pilula de a doua zi

Pilula contraceptivă de urgență conține cantități mai mari de progesteron și estrogen decât anticoncepționalele obișnuite și poate împiedică ovulația atunci când este folosită. Este recomandată folosirea în termen de 12-72 de ore de la contactul sexual neprotejat și nu mai des de două ori pe an, conform reginamaria.ro.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net