Dr. Mihail Pautov explică ce este "tristețea post-Covid" și cum învingem simptomele de anxietate și depresie

Ultima actualizare:

"Covid lung" este un termen pentru a descrie efectele Covid-19 care continuă săptămâni sau luni după boala inițială. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății poate fi considerat că  personă suferă de Covid-ul lung când apar anumite manifestări la 3 luni după vindecare, iar simptomele nu pot fi explicate printr-un diagnostic alternativ.

Dr. Mihail Pautov explică ce este "tristețea post-Covid"
Dr. Mihail Pautov explică ce este "tristețea post-Covid"

Deși majoritatea persoanelor infectate cu Covid-19 se recuperează rapid, pentru unii efectele virusului pot dura săptămâni sau luni. Această afecțiune este cunoscută sub numele de „Covid lung”.

Pentru unii, poate apărea un ciclu de îmbunătățire pentru un timp, iar apoi starea se înrăutățește din nou. Aceste efecte pe termen lung nu sunt doar printre cei care au avut nevoie de internare în spital sau printre cei care s-au simțit foarte rău atunci când au contactat Sars-Cov-2. 

Simptomele de durată ale coronavirusului pot include: oboseală, dificultăți de respirație, probleme de somn, palpitații ale inimii sau dureri articulare sau musculare.

Printre cele mai surprinzătoare simptome și care au un impact major asupra persoanei ce suferă de Covid lung sunt anxietatea, insomniile, depresia și scăderea capacității de concentrare. 

Ce este tristețea post-Covid și cum o putem combate

Doctorul Mihail Pautov relatează cum reușește să gestioneze simptomele de anxietate, depresie și insomnie asociate infectării cu Sars-Cov-2 sau afecțiunii Covid lung. 

"În primele trei zile am avut febră, dueri de cap, dureri de mușchi, iar în a patra zi aceste simprome au dispărut, dar ce a fost totuși nou a fost această stare de anxietate și depresie, o stare de neliniște, care este reală și care te împinge să nu mai faci nimic. La depresie nu am ajuns, dar am avut câteva episoade cum ar fi lipsă completă de motivație, de a face orice, să te speli pe dinți, să mânânci sau să bei apă. Am avut câteva momente de acest fel." 

Dr. Mihail a vorbit și despre ceea ce specialiștii numesc "tristețea post-Covid" de care a suferit în ziua a patra de boală. 

"În a patra zi am avut această "tristețe post-Covid" și nu am putut să dorm, decât cinci ore. Atunci când ai insomnie, chiar dacă dormi puțin te trezești mult mai obosit, iar acestă stare a dominat în a cincea zi.", a mai dezvăluit dr. Mihail. 

Dr Mihail a dezvăluit că boala Covid afectează și substanțele de la nivelul creierul, întrucât virusul își face mici rezervoare la nivel cerebral. Medicul a oferit și câteva soluții pentru ce putem face atunci când ne confruntăm cu astfel de simptome

1. Fii sincer cu cei din jur

,,Trebuie să fii sincer cu cei din jur să le explici că starea ta este un efect fiziologic la nivelul creierului și care generează dereglări hormonale, care te fac confuz, instabil emoțional și de aceea ai o stare de tristețe și insomnii."

2. Implică-te într-o activitate creativă

,,Din starea asta de relaxare trebuie să cauți să faci ceva și ce-i place creierului. Eu, spre exemplu, seara am cântat în baie la chitară. Efectiv m-a relaxat extrem de mult, pentru că atunci când faci ceva creativ creierul se relaxează și începe să execute comenzile plăcute pe care tu i le dai."

3. Învață o limbă nouă

,,Încearcă să înveți o limbă noua, creierul va activa neuroni și niște trasee noi. Este echivalentul cu a merge pe bicicletă, asta nu înseamnă că anxietatea dispare, dar se ameliorează considerabil. Poți alege o aplicație cum ar fi Duo Lingo."

4. Joacă-te pe telefon sau pe calculator

,,Poți să te joci jocuri pe telefon sau calculator. Este dovedit științific că atunci când te concentrezi pe un joc, creierul se gândește și face strategii în timp real ca tu să câștigi jocul. Să te joci dimineața și seara câte jumătate de oră te poate ajuta."

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Mette Marit la 51 de ani si Printul Haakon   Casa Regala norvegiana (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
Ceausescu facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net