Ministerul Sănătății: cu ce te tratezi acasă dacă faci COVID?
Odată primit diagnosticul de COVID, trebuie să iei o serie de măsuri de prevenție și să acționezi încă de la primele mici simptome. Pe cine suni, ce pastile iei, în ce cantități, care e cea mai bună schemă de tratament? Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății a întocmit un ghid cu întrebări și răspunsuri pentru toți cei care au neșansa să se infecteze.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci odată ce ai primit rezultatul pozitiv este să-ți suni medicul de familie. El îți cunoaște istoricul de sănătate și îți poate recomanda măsurile adecvate formei tale de boală. Dacă nu ai medic de familie și ai făcut testul acasă, anunță Direcția de Sănătate Publică, care te va îndruma mai departe. Pentru a beneficia de evaluare medicală și de tratament, testul făcut acasă trebuie confirmat oficial.
Odată confirmat cu SARS-CoV-2, e necesar să iau tratament antiviral?
NU, tratamentul antiviral poate fi util doar în anumite situații stabilite de medicul care te va evalua.
Ce antivirale sunt recomandate acasă?
Există câteva comprimate care pot fi utilizate, dar numai după consultul și analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un Centru de Evaluare COVID-19 sau la indicația medicului de familie: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Consultul și analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau interacțiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le iei concomitent.
Cui îi sunt interzise antiviralele?
Dacă nu ai factori de risc pentru o formă severă, daca ai mai mult de 5-7 zile de la debutul bolii, dacă ai sub 18 ani, dacă ai contraindicații, ori ești femeie gravidă/alăptezi, nu vei primi tratament antiviral oral. Altă situație în care nu vei primi antiviral oral la domiciliu este cea în care medicul îți recomandă internarea în spital.
Iau tratament dacă sunt total asimptomatic?
Nu, nu ai nevoie de antivirale. Eficiența lor nu s-a demonstrat la pacienții asimptomatici.
Am intrat în contact cu o persoană infectată. Să iau ceva, preventiv?
Nu, antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ci doar de tratament în cazul în care te îmbolnăvești și ai recomandare de tratament de la medic.
Am avut simptome, acum s-au ameliorat. Am nevoie de tratament antiviral?
Nu, pentru că s-a demonstrat ca tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele 5-7 zile de la apariția simptomelor.
Sunt însărcinată și am test pozitiv. Pot lua tratament?
Nici un antiviral oral dintre cele existente nu este recomandat în sarcină. De aceea, supravegherea medicală a gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 este foarte importantă.