Mituri care circulă printre viitoarele mămici
Internetul este plin de informaţii despre sarcină şi fertilitate, multe dintre ele contradictorii.
Circulă o mulţime de mituri care le pot bulversa pe viitoarele mămici. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, ne dezvăluie adevărul din spatele acestor informaţii.
Sexul în sarcină este interzis - FALS
Dacă sarcina e una normală şi nu există nici un fel de contraindicaţie din partea medicului care o urmăreşte, sexul nu ar trebui să fie o problemă. Muşchii abdominali şi ai uterului, lichidul amniotic formează un ”scut” de apărare pentru făt, astfel că actul sexual nu are cum să-l afecteze.
Pericol există atunci când viitoarea mamă are diagnosticul de col scurt şi deschis, prezintă sângerări sau placenta praevia, cazuri în care contactul sexual este interzis.
Pot să mănânc orice - FALS
Pe toată perioada de sarcină, corpul se adaptează noilor transformări. Este foarte posibil ca senzaţia de foame să fie mai acută, dar aceasta nu înseamnă că viitoarea mamă trebuie să mănânce cât doi.
Porţiile trebuie să fie împărţite în trei mese principale şi două gustări, iar lista ingredientelor nu ar trebui să cuprindă lapte nepasteurizat, ouă şi carne crude (risc de îmbolnăvire cu salmonella şi toxoplasmă), mezeluri crud-afumate, maioneze ce au bază ouă crude.
De asemenea, sunt de evitat câteva fructe precum ananasul, strugurii, sâmburii de rodie, ce pot produce balonări sau contracţii uterine.
Odată confirmată sarcina, consumul de alcool e interzis cu desăvârşire deoarece, indiferent de cantitatea consumată, aceasta ajunge, prin placentă, la făt, şi creşte riscul de a da naştere unui copil afectat de sindromul alcoolic fetal (SAF).
Cafeaua este interzisă – FALS
Dacă nu poţi renunţa la obiceiul de a bea o cafea, dimineaţa, bea măcar una fără cofeină. Pe de altă parte, o cană cu cafea nu e o mare problemă, nu există studii care să ateste faptul că ar dăuna o cantitate redusă de cofeină.
Vârsta nu contează - FALS
Fiecare femeie se naşte cu un număr de ovule ce scad treptat, odată cu înaintarea în vârstă, astfel că la vârsta pubertăţii rezerva de ovule este în jur de 300.000.
Pe măsură ce anii trec, rezerva ovariană îşi urmează cursul firesc de scădere atingând în apropierea vârstei de 50-55 de ani, la menopauză, câteva mii de ovule îmbătrânite, făcând aproape imposibilă fertilizarea, a punctat dr. Vythoulkas.
În plus, anii aduc şi diverse probleme ginecologice cum sunt infecţiile pelviene, leziuni la nivelul trompelor uterine, endometrioza, fibromul uterin, care devin acute în timp, dar şi scăderea libidoului şi a frecvenţei raporturilor sexuale.
Exerciţiile fizice sunt contraindicate - FALS
Sunt contraindicate sporturile extreme, precum săriturile cu paraşuta, artele marţiale, schiul, săriturile de la trambulină.
Dar atunci când sarcina este una fără probleme, sunt chiar indicate alergarea uşoară, în timpul primelor luni de sarcină, înotul, pilatesul, yoga, mersul pe jos. Toate aceste activităţi au rolul de a menţine tonusul viitoarei mame şi previn îngrăşarea excesivă.
Kilogramele în plus nu au legătură cu fertilitatea – FALS
Obezitatea implică o mulţime de probleme de sănătate atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar infertilitatea este una dinte ele. În cazul femeilor, obezitatea implică o perturbare a perioadelor de ovulaţie, altfel spus, menstruaţiile sunt mai rare, mai scurte, de multe ori fără ovulaţie.
Obezitatea dezvoltă rezistenţa la insulină, ceea ce influenţează nivelul hormonilor sexuali şi creşte riscul dezvoltării sindromului ovarelor polichistice, o cauză frecventă a infertilităţii de tip feminin, ne-a spus dr. Vythoulkas. Cu o greutate normală, activitatea hormonală se poate reechilibra, ceea ce ar putea duce la obţinerea sarcinii pe cale naturală.
Am deja un copil, nu e o problemă să-i fac un frăţior sau o surioară - FALS
La ani distanţă de când au devenit părinţi, unele cupluri care îşi doresc al doilea copil constată că sarcina nu apare la fel de uşor. Vârsta îşi spune cuvântul. Infertilitatea secundară reprezintă incapacitatea unui cuplu care are deja un copil de a mai concepe un altul după ce, timp de un an, a avut relaţii sexuale neprotejate, cele mai frecvente cauze fiind: endometrioza, fibromul uterin, sindromul ovarelor polichistice, boli inflamatorii pelvine cauzate de infecţii, afecţiuni ale tiroidei, boli cronice, probleme ale spermei, boli cu transmitere sexuală etc.