Muşchiul de piatră, antibioticul fără reţetă
Recomandat mai ales în tuse, muşchiul de piatră şi-a dovedit eficienţa şi în tratarea gastritei şi în alte probleme de sănătate. Citeşte mai multe despre beneficiile acestei plante în numărul din noiembrie al revistei Click! Sănătate!
Muşchiul de piatră este un lichen cu proprietăţi antibiotice şi calmante. Folosit din vechime în medicina tradiţională chinezească, el a căpătat notorietate de-a lungul timpului şi în Europa, unde a fost utilizat iniţial ca remediu pentru tuse, apoi în probleme de stomac. Substanţele amare din compoziţia lui stimulează secreţiile stomacale, iar substanţele mucilaginoase sunt de folos în bronşite.
Ce poate trata
În prezent, muşchiul de piatră este privit în primul rând ca un antibiotic natural. Este utilizat pentru a trata probleme pulmonare cronice, pentru a fluidifica şi elimina secreţiile şi ca remediu natural în tuberculoză. Este eficient şi în afecţiuni respiratorii precum bronşită, tuse, răguşeală, faringită sau laringită. Este recomandat în lipsa poftei de mâncare, anorexie şi malnutriţie, deoarece stimulează apetitul şi nu deranjează stomacul. În plus, şi-a dovedit acţiunea calmantă în caz de gastrită şi în boala de reflux gastroesofagian. De asemenea, poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul dizenteriei şi al colonului iritabil, este antivomitiv şi linişteşte spasmele intestinale.
Pulbere
Se macină bine planta, de preferat cu o râşniţă electrică. De 4 ori pe zi se ia câte o linguriţă de plantă, pe stomacul gol. Se ţine sub limbă un sfert de oră, după care se înghite cu apă.
Macerat la rece
Se pune 1 lingură de plantă în 250 ml de apă şi se lasă 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Cantitatea recomandată este de 3 căni pe zi.
Infuzie
Peste 1 linguriţă de plantă se toarnă 200 ml de apă fierbinte şi se lasă 15 minute la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă. De-a lungul zilei se beau 3 căni cu infuzie. Ceaiul de bea rece dacă e folosit ca antivomitiv sau cald pentru restul afecţiunilor.
Tinctură
Poate fi cumpărată din magazinele naturiste şi se ia 1 linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă. Tinctura poate fi preparată şi acasă. 20 g de plantă uscată se pun în 100 ml de alcool şi se lasă la macerat timp de 8 zile, apoi se strecoară. De 3 ori pe zi, se administrează câte 10 picături de tinctură diluată în apă.