Noi modificări în privința legislației rutiere. Uniunea Europeană obligă toți șoferii să aibă asta în mașină de la 1 iulie 2024
UE a luat o nouă decizie în privința legislației rutiere. Astfel, începând din iulie 2024, toate mașinile fabricate începând cu această perioadă vor trebui să fie dotate cu ISA (Intelligent Speed Assistance). Decizia a fost luată pentru a preveni accidentele rutiere, care sunt tot mai multe în România.
Șoferii vor fi obligați să aibă sistemul Intelligent Speed Assistance în mașinile noi
Tehnologia de limitare a vitezei va deveni obligatorie pentru toate mașinile noi, începând din iulie 2024. Măsura are ca scop prevenirea accidentelor mortale, deoarece viteza excesivă este una dintre cauzele principale ale accidentelor de trafic rutier. ISA (asistență inteligentă a vitezei) emite un semnal care avertizează șoferii auto atunci când limita de viteză este depășită.
Experții germani trag, totuși, un semnal de alarmă și avertizează șoferii că trebuie să fie foarte atenți la anumite inconveniente legate de acest nou sistem. Există posibilitatea ca ISA să trimită semnale sonore din greșeală, care pot fi iritante pentru conducători și îi pot afecta în timpul șofatului.
De exemplu, se poate întâmpla să apară probleme legate de actualizarea hărților în dispozitivele de navigație. În cazul mașinilor noi, această actualizare durează cam un an și jumătate. Din acest motiv, există riscul ca sistemele de avertizare să nu funcționeze întotdeauna la nivel optim, ci să mai dea greș.
De asemenea, informațiile nesigure în ceea ce privește limitele de viteză pot afecta funcționarea sistemului Intelligent Speed Assitance, din cauza semnelor lipsă sau deteriorate, ori din cauza limitărilor de viteză complexe. În concluzie, trebuie ca șoferul să respecte întotdeauna regulile de circulație, întrucât ISA este doar un instrument prin intermediul căruia cel care conduce autovehiculul să fie avertizat la nevoie.
Mașinile pe motorină și benzină vor fi interzise
Pe de altă parte, o altă lege europeană îi vizează atât pe șoferii din România, cât și pe cei din afară. Se pare că se va interzice comercializarea vehiculelor cu motoare pe benzină sau motorină începând cu anul 2035. Scopul noilor legi ale UE este să pună în circulație mașinile electrice pentru a reduce poluarea.