Muşeţelul, dezinfectantul din natură

Ultima actualizare:

Plantă care înfrumuseţează câmpiile şi pajiştile, muşeţelul emană o aromă puternică, plăcută. Utilizate în tratarea multor afecţiuni, floricelele cu petale albe şi bănuţ auriu au proprietăţi nebănuite. Află din numărul de mai al revistei “Click! Sănătate” ce poţi trata cu această plantă!

De la muşeţel se folosesc florile, asemănătoare margaretei, care se recoltează în luna iunie, de cum se deschid. Se pot utiliza atât în stare proaspătă, cât şi uscate, căci compuşii activi care se găsesc în ele îşi păstrează calităţile cel puţin un an. Cu o singură condiţie însă: să fie uscate într-un loc răcoros şi întunecat. 

  • Previne infecţiile. Muşeţelul este antispastic, antiseptic, antiinflamator şi anestezic. Planta se foloseşte mai ales sub formă de infuzie, atât intern, cât şi extern în stomatite, afte, ulceraţii, eczeme, hemoroizi, răni vechi, arsuri. Aplicaţii locale se pot face şi cu tinctură şi cu ulei de muşeţel. În caz de zgârieturi sau răni, curăţă zona afectată cu rachiu de muşeţel. Astfel, previi apariţia infecţiilor şi se accelerează vindecarea. Cu acest remediu se tratează cu succes şi înţepăturile de insecte. 
  • Alină durerile articulare. Datorită proprietăţilor calmante, preparatele pe bază de muşeţel sunt de ajutor pentru suferinzii de reumatism şi artroze. În cazul durerilor foarte mari, se folosesc cataplasmele cu muşeţel, peste care se pune o sticlă cu apă fierbinte. Procedeul se repetă până când durerea scade în intensitate. 

Cum se fac preparatele 

  • Infuzia de muşeţel se face din 2 linguri cu vârf de plantă, uscată sau proaspătă, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită (250 ml). Se acoperă şi se lasă amestecul la infuzat 15-20 de minute, apoi se strecoară. Remediul este eficient contra durerilor de dinţi, migrenelor, insomniilor.
  • Pentru uz extern, se poate obţine o cremă care hidratează intens pielea uscată şi aspră şi accelerează vindecarea iritaţiilor. Pentru asta ai nevoie de: 1 cană cu ulei de măsline sau cu floarea-soarelui, 3 linguri de flori proaspete de muşeţel, mărunţite, 200 g de ceară de albine. Într-un recipient încăpător pune uleiul pe baie de aburi şi adaugă florile de muşeţel. Lasă amestecul să fiarbă 5-6 minute şi dă vasul deoparte. După 12 ore, pune din nou preparatul pe foc, iar după câteva clocote, strecoară. În uleiul cald, adaugă ceara de albine dată prin răzătoare. Omogenizează bine ingredientele, până când ceara se topeşte. Ţine alifia la frigider, într-un borcănaş din sticlă şi foloseşte-o la nevoie pentru a calma pielea iritată. 
  • Ulei. Umple o sticlă, fără a le îngrămădi, cu flori de muşeţel (proaspete sau uscate). Toarnă ulei de floarea-soarelui, astfel încât să le acoperi. Închide recipientul ermetic şi lasă-l într-un loc răcoros. După 2 săptămâni, strecoară lichidul prin tifon şi depozitează poţiunea într-o sticluţă închisă la culoare. Preparatul accelerează vindecarea rănilor, eczemelor, scade intensitatea durerilor menstruale. 
  • Rachiu de muşeţel. Într-o sticlă de 1 l pune flori de muşeţel proaspete, mărunţite şi rachiu, până umpli recipientul. Închide ermetic şi lasă amestecul la macerat 2-3 săptămâni. Strecoară soluţia şi păstrează extractul galben-verzui, într-o sticluţă închisă la culoare. Foloseşte-l în caz de zgârieturi, răni, înţepături de insecte, arsuri uşoare. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Iulia Vântur a făcut show ca la Bollywood la spectacolul aniversar Forever Loredana   Instagram jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cafea jpg
orase din romania png
brain teaser spot the hidden cat jpg
care ingrasa mai mult, mamaliga sau painea jpg
terci ovaz istock jpg
4 poza mare jpg
mircea beurab jpg
antimateria jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net