Mustul, gustos, dar plin de calorii. Ce spun nutriționiștii despre „băutura toamnei”

Ultima actualizare:
Mustul e „vedeta toamnei” în piețe
Mustul e „vedeta toamnei” în piețe

Parcă nu simțim cu adevărat că a venit toamna dacă nu bem un pahar de must. E dulce, aromat, delicios, plin de vitamine și minerale și toată lumea are despre el numai cuvinte de laudă. Unii se grăbesc chiar să țină cure cu must și cu struguri, convinși fiind că își cresc imunitatea și le e benefic pentru sănătate. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, iar mustul are și unele dezavantaje.

Beneficiile mustului

Strugurii sunt foarte bogaţi în fibre, în antioxidanţi, polifenoli, în vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitaminele PP, B6, B1, B2, potasiu , calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru. Prin stoarcere, odată cu eliminarea sâmburilor şi cojilor, o parte din aceşti nutrienţi se pierd. Dar nu toţi! Mustul rezultat rămâne plin de vitamine şi minerale, stimulează activitatea limfatică, elimină radicalii liberi, susţine curăţarea organismului de toxine, inclusiv de metale grele şi minerale, întăreşte sistemul cardiovascular şi furnizează cantităţi însemnate de calciu, curăţând concomitent ficatul şi rinichii, hrănind sistemul nervos şi endocrin. De asemenea, are efect laxativ, accelerează tranzitul şi combate constipaţia.

Dezavantajele mustului

E plin de calorii

Prin stoarcerea oricărui fruct, se elimină fibrele şi o mulţime de alţi nutrienţi valoroşi, rămânând doar apa şi zahărul. De aceea, mulţi nutriţionişti nu recomandă sucurile de fructe. La fel se întâmplă şi în cazul strugurilor. Mustul rezultat este dulce, prin urmare bogat în zahăr şi în calorii. „Prin stoarcere, strugurii acumulează peste 200 g de zaharuri pe litru. Un pahar de 250 ml de must conţine în jur de 300 de calorii, diferind puţin în funcţie de soiul de struguri folosiţi. Trei pahare de must echivalează, ca aport energetic, cu 1,5 kg de cartofi sau cu 4 pizza quatro formaggi”, atrage atenţia nutriţionistul Marilena Oprişanu.

Contraindicat celor cu diabet

În acelaşi timp, mustul are un indice glicemic foarte ridicat, nefiind recomandat celor cu diabet sau celor care sunt la cură de slăbire. „E ca şi cum ai pomba glucoză cu fiecare înghiţitură”, spune nutriţionistul Corina Zugravu.

Atenție la pesticide!

Un alt dezavantaj este acela că strugurii nu sunt spălaţi înainte, putând ajunge în must diverse pesticide, azotaţi şi bacterii care dau disconfort abdominal, reflux gastroesofagian etc.


    Mustul e „vedeta toamnei” în piețeFOTO: SEVER GHEORGHE
Mustul e „vedeta toamnei” în piețeFOTO: SEVER GHEORGHE

Sfaturi atunci când consumaţi must

  • În primul rând, trebuie consumat cu moderaţie doar de persoanele sănătoase şi cu o greutate normală.
  • Dacă aveţi aciditate gastrică, alergii la aditivi alimentari/îngrăşăminte/pesticide sau fluctuaţii glicemice, consultaţi un medic de specialitate înainte de a vă turna un pahar must.
  • Nu beţi must imediat după masă sau în timpul mesei deoarece dacă rămâne blocat cu alte alimente, fermentează.
  • Pentru a opri din fermentaţie mustul din sticlă, un truc ar fi să adăugaţi o jumătate de tabletă de aspirină la un litru de must. În felul acesta, ţinut la frigider, în sticlă, vă puteţi bucura de el pentru o perioadă mai mare de timp.

Strugurii, mult mai sănătoși

Spre deosebire de must, strugurii mâncaţi ca atare, cu tot cu coajă, au mai puţine calorii şi mai multe fibre. Sunt uşor de digerat, sunt diuretici și susţin buna funcţionare a tranzitului intestinal, au potasiu, acid folic, caroten şi vitamine din grupul B. În plus, ai siguranța că i-ai spălat bine înainte și le-ai mai eliminat din pesticide. Însă strugurele nu este unul dintre fructele cele mai bogate în vitamine. Dar este unul dintre cele mai bogate în calorii. Din acest motiv, cura cu struguri NU te slăbeşte. Strugurii sunt buni, sănătoşi, recomandaţi tuturor, inclusiv diabeticilor, dar cu moderaţie.

Roșii, rose sau albi? Coaja face diferența

Pe piață se găsesc soiuri variate. Dacă, în afară de aroma lor, îi cauţi pe cei mai sănătoşi, trebuie să ştii că diferenţele sunt relativ mici şi sunt date de substanţele care se găsesc în coajă. Cu cât coaja este mai închisă la culoare, cu atât conţin o cantitate mai mare de resveratrol, un super antioxidant care previne îmbătrânirea celulelor, întăreşte sistemul imunitar, protejează inima, vasele de sânge şi sistemul cerebral. Acest antioxidant se găseşte în coaja şi sâmburii strugurilor, dar şi în afine, mure, merişor, prune, fasole neagră, sfeclă roşie, varză roşie, vin roşu etc. „Dacă ar fi să facem un top al celor mai sănătoşi struguri, pe primul loc sunt cei roşii, urmează cei rose, apoi cei albi. Diferenţa dintre ei este dată de coajă, miezul fiind relativ la fel”, mai spune medicul nutriţionist Corina Zugravu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net