Narcolepsia. Tot ce trebuie să știi despre boala somnului
Aproximativ trei milioane de oameni din întreaga lume suferă de narcolepsie. Este o afecțiune cerebrală incurabilă care te face să adormi instant, fără niciun fel de atenționare. Se numește popular ”boala somnului”, iar cei care suferă de această boală au momente de somnolență excesivă în timpul zilei și pot adormi împotriva voinței lor oricând.
Cu toții știm că avem nevoie de aproximativ 8 ore de somn, zilnic, pentru ca organismul nostru să funcționeze în parametrii normali. De obicei, perioada de rapaus este bine delimitată, iar cea mai lungă repriză de somn ar trebui să se desfășoare noaptea. Sunt multe persoane pentru care somnul este o problemă. Adorm oricând iar acest fapt le dau peste cap viața.
Simptomele narcolepsiei
Simptomele principale ale narcolepsiei sunt somnolența excesivă în timpul zilei, pierderea bruscă a controlului mușchilor și paralizie în somn. Aceste atacuri bruște de somn pot apărea în timpul oricărui tip de activitate în orice moment al zilei.
Cei afectați de această boală a somnului se plâng că nu mai reușesc să meargă la seviciu sau nu mai pot memora nimic la școală. Mai grav este pentru șoferii care suferă de această boală. În ochii celorlați apar drept leneși, însă, în realitate, corpul lor nu mai funcționează corect.
Apar stări de greață și amețeală. De asemenea, din cauza oboselii apar și halucinații. Pacientul devine confuz iar vederea i se încețoșează. Mulți se plâng că îi dor ochii iar comportamentul este automatic: fac ce li se spune, nu mai sunt capabili să se concentreze și să vină cu idei proprii.
Medicii vorbesc și despre cataplexie, o pierdere bruscă, temporară, a controlului asupra mușchilor. Aceste episoade sunt adesea provocate de stres emoționl puternic, nu neapărat rău, ci poate să fie și prea mult râs, o surpriză sau furie. Atacurile pot să dureze de la câteva secunde până la câteva minute și se întâlnesc la aproximativ trei sferturi dintre pacienții cu narcolepsie.
Somnul paraliziei. Acest simptom implică incapacitatea temporară de a se mișcă sau de a vorbi în timp ce adorm sau se trezesc. Aceste episoade sunt, în general, scurte, care durează câteva secunde până la câteva minute. După terminarea episoadelor, oamenii recuperează rapid capacitatea deplină de a se mișca și de a vorbi.
Care sunt cauzele somnului profund
Boala somnului profund face obiectul mai multor cercetări științifice, însă cauza acestei afecțiuni nu este cunoscută. Oamenii de știință credd însă că niște gene ar fi vinovate de această tulburare. Aceste gene controlează producția de substanțe chimice din creier care pot semnala cicluri de somn și trezire.
Sistemul autoimun duce la o pierdere parțială a celulelor nervoase. Neuronii sunt distruși și neurotransmițătorii dispar.
Se pare, conform unor rapoarte medicale, că la apariția acestei boli pot contribui atât factori ereditari, cât și o activitate anormală a sistemului imunitar, care începe să atace țesuturile sănătoase ale creierului. Expunerea la anumite toxine poate și ea să contribuie la apariția bolii somnului. Se arată pe site-ul medlife.ro.
Paralizia în timpul somnului
Paralizia în timpul somnului este o stare de paralizie totală care apare înainte de a adormi sau imediat după trezire și în timpul căreia bolnavul este conștient de ceea ce se întâmplă în jurul sau însă pierde complet controlul asupra propriului corp și nu se poate mișca, nu poate vorbi, nu poate reacționa în niciun fel, potrivit Asociației Pacienților cu Narcolepsie.
Pentru a înțelege această paralizie în somn, este suficient să ne imaginem că ne trezim în timpul nopții și ne vedem înconjurați de fum și flăcări din toate părțile, însă nu ne putem mișca și nici striga după ajutor. Mai greu este că nu ai nicio modalitate prin care să poți vedea dacă se întâmplă aevea sau este doar un alt atac.
Astfel de experiențe ar explica de ce bolnavii de narcolepsie dezvoltă stări accentuate de anxietate, au dese atacuri de panică și suferă de depresie.
Tratamentul narcolepsiei
Deși narcolepsia nu este vindecabilă, simptomele sale se pot ține sub control cu ajutorul tratamentelor care de obicei includ stimulente și antidepresive. Din păcate, la noi în țară, aceste tratamente sunt aproape inexistente datorita faptului că boala a fost descoperită abia recent, și numărul de cazuri diagnosticate este foarte mic, transmite Asociația Pacienților cu Narcolepsie (APN).
Conform raopartelor, până nu demult, bolile precum narcolepsia erau considerate boli psihiatrice și tratate ca atare. În prezent există câțiva medici specializați în medicina somnului, aceștia, că și pacienții pe care îi diagnostichează și tratează, se confruntă cu lipsa medicamentelor și costurile extrem de ridicate ale acestora, mai arată APN.
Medicamentele necesare unui bolnav pentru a controla cât de cât boala și a duce o viață apropiată de normal se pot procura în prezent din străînătate, însă costul lor este extrem de ridicat, de ordinul miilor de euro lunar, și CNAS nu le decontează.
Narcolepsia începe de obicei între vârstele de 15 și 25 de ani, dar poate deveni evidentă la orice vârstă.
Citește și:
S-a descoperit tratamentul pentru boala somnului
O boală ciudată a adormit tot satul! Oamenii cad din picioare şi se trezesc după 6 zile