Nu poți să dormi? Iată afecțiunea ce-ți cauzează insomniile

Câte nopți ai petrecut încercând să adormi, dar în zadar, căci niciun remediu nu părea să funcționeze. Ar trebui să știi că sănătatea intestinală are o legătură strânsă cu funcționarea sănătoasă a creierului, cunoscută acum sub numele de axa intestin-creier. Această funcție este responsabilă și de calitatea somnului. 

Nu poți să dormi? Iată afecțiunea ce-ți cauzează insomniile
Nu poți să dormi? Iată afecțiunea ce-ți cauzează insomniile

Starea noastră de spirit este influențată de sănătatea florei intestinale prin intermediul axei intestin-creier, de aceea acest aspect poate afecta și somnul nostru.

Intestinul se conectează cu creierul printr-o serie de căi diferite, care include sistemul imunitar, sistemul nervos și sistemul endocrin.

Citește și: Verdict: Uite de câte ore de somn ai nevoie ca să rămâi sănătos

Intestinul și creierul sunt, de asemenea, legate direct de nervul vag. Aceasta este „autostrada informațională” care furnizează informații importante de la intestin la creier (și invers) și joacă un rol important în menținerea echilibrului în organism.

Interesant este că aproximativ 80 până la 90% din informațiile trimise de-a lungul nervului vag se deplasează în sus, având originea în intestin și transmiterea mesajelor înapoi către creier, în timp ce doar 10 până la 20% dintre mesaje sunt trimise de la creier până la intestin.

Vezi și: 6 sfaturi pentru un somn mai bun al copilului tău

Această conexiune între sănătatea intestinului și cea a creierului sugerează că prin îmbunătățirea florei intestinale am putea contribui la susținerea sănătății creierului nostru, inclusiv la îmbunătățirea somnului.

Un dezechilibru al florei intestinale a fost legat de diferite afecțiuni ale corpului, inclusiv de sănătatea noastră mintală și tulburările de somn și poate oferi o perspectivă mai largă asupra întrebării „de ce nu pot să dorm?”

Dacă mâncăm alimente procesate, sau bogate în zahăr și le mâncăm la momentul greșit al zilei, cum ar fi o masă copioasă chiar înainte de culcare, acest lucru poate afecta microbiomul nostru intestinal. 

Interesant și: Poți slăbi dacă dormi cu o oră în plus. Trucuri pentru un somn de calitate

Reduceți carbohidrații rafinați

Când mâncăm alimente cu un indice glicemi ridicat, de exemplu, dulciuri, prăjituri și biscuiți, nivelul de glucoză din sânge crește rapid, acest lucru cauzează un dezechilibru al nivelului de energie pe parcursul zilei și de aceea tindem să ne simțim fie obosiți, fie foarte agitați.

În schimb, consumul unor alimente variate, carbohidrați complecși, painea integrale, ovăz, orez brun, carne slabă, lactate, fructe și legume are efecte benefice asupra funcționării creierului, dar și asupra sănătății intestinului. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net