6 sfaturi pentru un somn mai bun al copilului tău

Specialiştii te învaţă ce să faci ca să-l ajuţi pe cel mic să se odihnească aşa cum trebuie. Iată câteva idei pentru părinţi!

bebelus

Plan bine stabilit

Dacă un bebeluş poate adormi în timp ce îi cântaţi sau îl legănaţi, în cazul copiilor mai mici sau mai mari lucrurile pot să nu mai fie atât de simple.

De aceea, este important să faceţi un plan împreună cu ei. În fiecare seară, repetaţi-i copilului paşii, pentru ca el să îi înveţe, de exemplu: „Îţi pui pijamaua, te speli pe dinţi, citim povestea, ne îmbrăţişăm, apoi stingem luminile şi dormi”.

Când un plan este comunicat şi repetat, copiii sunt mai predispuşi să-l respecte întocmai şi mai puţin probabil să ceară lucruri în plus.

Petreceţi timp cu copilul înainte de culcare

Când copilul tău devine neliniştit înainte de culcare, înseamnă că îşi doreşte mai multă atenţie din partea celor care îl îngrijesc.

Aşadar, este indicat să petreceţi câteva minute punând întrebări copiilor despre cum au petrecut ziua, concentrându-vă mai ales pe aspectele pozitive sau spunându-le lucruri bune pe care le-aţi observat despre ei.

Respectaţi rutina

Respectarea unei ore stabilite de culcare îi ajută pe copii să se simtă în siguranţă. Oricum, atât copiii, cât şi adulţii ar trebui să adoarmă şi să se trezească la aceleaşi ore în fiecare zi, cu o eroare de 30 până la 60 de minute, inclusiv în weekend.

Copiii mai mici au nevoie de 10-12 ore de somn pe noapte, aşa că, în funcţie de ora la care încep grădiniţa sau şcoala, părinţii trebuie să se asigure că ora lor de culcare este potrivită pentru a se odihni cum trebuie.

Înainte cu o oră sau două de culcare, copiii nu mai au voie să se uite pe gadgeturi
Înainte cu o oră sau două de culcare, copiii nu mai au voie să se uite pe gadgeturi

Fără electronice înainte de culcare

Ecranele nu sunt o idee bună înainte de culcare, deoarece lumina lor stimulează creierul.

Acest lucru îi poate face pe copii să se simtă energici exact atunci când ar trebui să se odihnească şi, de asemenea, poate inhiba producţia de melatonină şi serotonină, hormonii din timpul somnului. În mod ideal, copiii nu ar trebui să mai stea cu ochii în ecrane cu cel puţin una sau două ore înainte de culcare”, spune dr. Oana Cuzino, medic primar Geriatrie, doctor în Ştiinţe Medicale.

Igiena bună a somnului

Patul şi dormitorul copilului trebuie utilizate pentru odihnă. Astfel, este indicat ca jucăriile să fie curăţate înainte de culcare sau depozitate într-o altă zonă a casei.

Crearea unei asocieri puternice între pat, dormitor şi somn face mai uşor ca micuţul să vrea adoarmă. Cu cât mintea exersează mai mult relaxarea şi adormirea într-un anumit loc, cu atât devine mai uşor pe măsură ce trece timpul.

Supravegheaţi somnul neliniştit al copilului

Somnul copilului poate fi tulburat de somnambulism sau coşmaruri. Visele urâte apar în timpul somnului şi sunt comune la oamenii de toate vârstele.

În cazul în care copilul vorbeşte despre un coşmar, părinţii îl pot ajuta să vină cu nişte finaluri alternative sau cu alte imagini pe care să se concentreze şi îi pot explica faptul că visele urâte nu sunt reale, sunt un produs al imaginaţiei lor şi nu le pot face rău. Dacă cel mic are pavor nocturn sau episoade de somnambulism, este important să fie evaluat de un medic”, mai spune specialistul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net