Nu stați la plajă fără cremă cu factor de protecție! Soarele e principala cauză a cancerului de piele


    Crema cu protecție solară trebuie aplicată pe piele în mod constant, atunci când stai la plajă
Crema cu protecție solară trebuie aplicată pe piele în mod constant, atunci când stai la plajă

Soarele este foarte periculos dacă stai prea mult în bătaia lui și dacă nu îți iei măsurile de precauție necesare! Este apelul disperat al medicilor dermatologi, care spun că tot mai mulți oameni fac cancer de piele din cauza expunerii prelungite la soare. Dr. Mihaela Leventer ne spune cum să ne protejăm de ultravioletele periculoase.

Principala cauză a apariției cancerului de piele este expunerea la soare, spune dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog. „De pildă, carcinomul cutanat (n.r. o formă de cancer de piele) apare, de obicei, la persoane între 60 și 70 de ani și la oameni care au desfășurat activități în aer liber, pe o durată mare de timp, fără protecție solară. Mă refer la persoane care lucrează în construcții sau la cele care lucrează pe câmp”, a completat specialistul.

Din păcate, spune dr. Leventer, pacienții români ignoră, adesea, evoluția unei leziuni, pentru simplul fapt că nu doare, ajungând, astfel, la forme avansate de boală. De asemenea, mulți dintre români au credința că pielea nu produce cancer și mai bine „nu te atingi de o aluniță”. „Astfel, boala avansează și ajunge să afecteze alte organe, devenind mortală. Și asta, în condițiile în care cancerul de piele se dezvoltă la vedere, nu în interiorul organismului. De asemenea, cancerul de piele se dezvoltă unitar, adică celulă lângă celulă, adică poate fi eliminate unitar, cu tot cu rădăcină, ceea ce înseamnă co poate fi vindecat”, a explicat dr. Leventer.


    Dermatologul Mihaela Leventer spune că soarele este principalul factor care determină apariția cancerului de piele
Dermatologul Mihaela Leventer spune că soarele este principalul factor care determină apariția cancerului de piele

De aceea, mai spune specialistul, este foarte important ca, din când în când, să ne examinăm pielea în oglindă. „În primul rând, să ne examinăm zonele de piele care sunt expuse la lumină. Apoi, să ne examinăm zonele intime, deoarece există anumite virusuri care se iau prin contact sexual și care produc cancer de piele. În cazul în care, observați că v-a apărut o leziune nouă pe piele, care nu se vindecă în decurs de o lună, mergeți la dermatolog”, ne sfătuiește dr. Mihaela Leventer.

Potrivit medicilor, principalul factor care stă la baza cancerului de piele este soarele, acesta fiind urmat de factorul genetic.

Dr. Leventer spune să ne ferim pe cât posibil de soare, mai ales persoanele cu piele albă și ochi deschiși la culoare. „Aceste persoane prezintă cel mai ridicat risc de a face cancer cutanat. Trebuie evitate orele de maximă insolaţie, respectiv între 11.00 și 17.00. La plajă, copiii este bine să poarte costume de baie cu fibră de fotoprotecție, care îmbracă mai mult corpul. Să aibă pălărie pe cap și, desigur, să fie unși cu cremă fotoprotectoare. Cred că produsele dermocosmetice din farmacie au o calitate înaltă”, spune medicul.

Ce este factorul de protecţie (FP) și cum alegi crema

15, 20, 25, 30 sau 50, aceste cifre care se găsesc pe produs reprezintă factorul de protecţie (FP), mai concret, concentraţia de substanţe fotoprotectoare. Cifra îţi spune cât timp vei fi protejat de razele soarelui. Însă şi aceasta variază în funcţie de tipul de piele al fiecăruia.

Astfel, persoanele cu pielea foarte albă au fototip 1, cele cu pielea neagră au fototip 6. Noi, românii, ne clasăm pe la mijloc, în general avem fototip 3. Așadar, înmulţim cifra 3 cu cea a factorului de protecţie. Spre exemplu, un produs cu SPF 30 te va proteja 90 de minute, unul cu SPF 20 - 60 de minute.

Cum se aplică crema de plajă

După ce a expirat timpul în care eşti protejat şi vrei să reaplici un strat de cremă de protecţie, cel mai bine este să te duci undeva la umbră, să te ştergi cu un şerveţel umed sau cu un prosop umed. În caz contrar, dacă aplici strat peste strat, crema nu va intra în piele pentru că nu mai face priză, iar tu nu vei fi protejat. E bine să te dai cu cremă exact atunci când ajungi pe plajă, cu 2-3 minute înainte de a te expune la soare. Dacă o aplici de acasă, până ajungi la destinaţie vei transpira, iar crema va rămâne pe haine.

Cremă, ulei sau spray

Produsele de protecţie se găsesc sub mai multe forme. Nu se poate spune că e unul mai bun decât altul. Contează pentru ce tip de piele sunt destinate. Potrivit medicilor, uleiurile, spray-urile şi cremele grase, emoliente, se folosesc pentru corp. Se întind uşor şi hidratează foarte bine. Nu sunt potrivite, în schimb, pentru faţă, deoarece încarcă şi măresc porii.

Ce creme sunt bune pentru copii

Cremele care îţi lasă pielea albă după aplicare se numesc creme minerale, conţin oxid de zinc şi sunt ca nişte micro-oglinzi care reflectă lumina. Sunt cele mai bune pentru pielea sensibilă a copiilor pentru că au un grad ridicat de protecţie.

ce culori sa porti in functie de zodie jpg
business 816491 1920 jpg
dog 1168663 1920 jpg
1 cheloo are iubita si doi copii jpg jpeg
fata diavol jpg
4 printesa diana 2 jpg jpeg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
FotoJet jpg
imelda staunton netflix jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg