Obiceiul banal care îți crește capacitatea de concentrare. Acest gest instinctiv aduce beneficii și asupra stării psihice
Mulți dintre noi facem un gest simplu, aproape instinctiv, care are un impact semnificativ asupra concentrării noastre, poate fără să ne dăm seama de adevăratele sale beneficii. Iată ce anunță rezultatele unui studiu!

Problemele de concentrare sunt tot mai frecvente, fiind cauzate de o varietate de factori - de la stresul cotidian și oboseala acumulată, până la distragerile provocate de tehnologie. Multe persoane se confruntă dificultăți în menținerea atenției pe termen lung, iar acest lucru poate afecta atât performanța profesională, cât și activitățile personale. Dacă este și cazul tău, un truc simplu te-ar putea ajuta să te poți concentra pe ceea ce contează cu adevărat!
Mestecatul gumei înainte de a începe o activitate poate îmbunătăți concentrarea
Guma de mestecat nu doar că împrospătează respirația, dar poate îmbunătăți semnificativ memoria și concentrarea pentru următoarele 15-20 de minute, conform unui studiu publicat în revista „Appetite”.
Explicația este simplă: această activitate stimulează fluxul sanguin către creier, activează zonele responsabile pentru atenție și reduce stresul. Cercetătorii spun că efectele sunt cele mai puternice atunci când mesteci guma înainte de a începe activități care necesită concentrare. În schimb, mestecatul gumei în timpul sarcinilor cognitive nu aduce aceleași beneficii, deoarece resursele de atenție se împart, între sarcina cognitivă și procesul de mestecare, lucru care poate duce la interferențe:
„Beneficiile cognitive apar datorită stării de vigilență sporită produsă de mestecat. Aceste efecte pozitive se mențin într-o fereastră optimă de aproximativ 15-20 de minute după încetarea mestecatului, interval în care creierul funcționează la parametri superiori, după care revine treptat la nivelurile obișnuite de activitate”, au explicat experții, potrivit hotnews.ro.
Covrigeii, alunele, nucile și semințele au efect superior
Mai mult, mestecatul alimentelor mai dure, cum sunt covrigeii, alunele, nucile, semințele de dovleac sau migdalele, stimulează producția de glutation, un antioxidant important pentru sănătatea creierului, având efecte cognitive superioare față de guma de mestecat. Poate, de aceea, oamenii tind să consume astfel de gustări în momentele de stres!

































