Obiceiuri care îţi strică dinţii

Ultima actualizare:

    Fumatul are efecte negative şi asupra dinţilor
Fumatul are efecte negative şi asupra dinţilor

Nu este suficient doar să te speli pe dinţi de două ori pe zi ca să ai o dantură sănătoasă. Anumite obiceiuri banale, de zi cu zi, pot avea efecte negative la care nu te-ai fi gândit.

Consumul de dulciuri. În timp, zahărul s-a transformat într-un inamic al dinților, reprezentând cauza principală a apariției cariilor dentare. "Din păcate, pe măsură ce am trecut la o alimentație bazată pe produse procesate și rafinate, în special zaharuri, incidența cariei dentare a crescut considerabil. Așadar, băuturile carbogazoase și toate tipurile de mâncăruri dulci fac parte din categoria alimentelor care ar trebui evitate dacă dorim să ne menținem sănătatea dentară. Dacă nu poţi să-l elimini de tot, măcar încearcă să-l reduci! De exemplu, o prajitură poate fi înlocuită cu un fruct dulce", aflăm de la Claudiu Lupașcu, medic stomatolog, coordonator al clinicii LLLDental. În același timp, este bine să alegem alimentele nerafinate, precum și pe cele bogate în fibre, pentru că acestea ajută la curățarea dinților. Iar după consumul de băuturi sau alimente dulci, este indicat să clătim gura cu apă Pe lângă faptul că se înlătură resturile alimentare, reglează și pH-ul din gură.

Rece şi dulce. Ce poate fi mai dăunător pentru dinţi decât o îngheţată?!
Rece şi dulce. Ce poate fi mai dăunător pentru dinţi decât o îngheţată?!

Bruxismul este un automatism caracterizat prin „scrâșnirea" cu putere a dinților și oboseală musculară în urma contracțiilor mușchilor masticatori.Afectează atât dantura, cât și articulația temporo-mandibulară și musculatura capului.Cauzele bruxismului au legătură directă cu anxietatea, stresul , diverse afecțiuni psihologice, odihna insuficientă și dezvoltarea necorespunzătoare a oaselor maxilare. Tratamentul bruxismului implică identificarea factorilor declanșatori și, în paralel, reglarea ocluziei și aplicarea unor gutiere de protecție realizate în laboratorul de tehnică dentară, pe care pacientul trebuie să le poarte pe timpul nopții.

Fumatul. Reprezintă un alt obicei vicios extrem de nociv pentru dantură. Este foarte cunoscut pentru afecțiunile pe care le dă în sfera aparatului respirator sau al celui cardio-vascular, dar are și un efect dăunător asupra aparatului dento-maxilar. "Gudronul este principalul dusman care afectează dinții. Impactul acestuia asupra gingiilor, parodonțiului și asupra danturii în întregime este, în mod evident, negativ. Retracții gingivale, fisuri dentare, patologie parodontală, cancere orale sau ale gâtului, sunt doar câteva dintre efectele negative pe care fumul de țigară le produce. Totodată, fisurile apărute în smalț, precum și retracțiile gingivale dau o sensibilitate dentară crescută. Nicotina este la fel de nocivă. Are efecte nefaste atât asupra cavității bucale, cât și asupra organismului în general. Fumatul aduce si un mare prejudiciu esteticii dentare, substanțele rezultate în urma arderii tutunului fiind deosebit de aderente și având capacitatea de a colora chiar și suprafețele dentare sănătoase", adaugă medicul. Respirația este, de asemenea, afectată de halena bucală (respirație urât mirositoare) persistentă, specifică fumătorului. Vestea bună este că, de cele mai multe ori, lucrurile se pot îmbunătăți considerabil dacă se renunță la fumat. Dacă nu se întâmplă acest lucru, fumătorii trebuie să știe că, pentru ei, igiena orală trebuie să fie mult mai riguroasă decât pentru nefumători și, de asemenea, vizitele regulate și pentru detartrajul profesional se fac la fiecare 3 luni, adică mai des decât pentru un nefumător.

Igiena precară. Este un alt obicei care poate dăuna grav danturii . "O igienă dentară  corectă și eficientă constă în periajul dinților de două ori pe zi (dimineața și seara) pentru a se îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare de pe suprafața dinților. Se completează cu ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Periajul de bază este de cel de seară, înainte de culcare, deoarece bacteriile ar găsi pe durata somnului cele mai bune condiții de dezvoltare: căldură, umezeală, întuneric și substrat alimentar. "De asemenea, recomandăm pacienților ca la fiecare șase luni să se prezinte la medicul stomatolog pentru  controlul periodic și detartrajul și periajul profesional. În felul acesta, se pot descoperi și preîntâmpina o serie de afecțiuni ale cavității bucale care, în fază incipientă, nu ridică probleme grave și care pot fi rezolvate într-o perioadă scurtă de timp și fără costuri ridicate", adaugă dr. Claudiu Lupașcu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net