Odorizantul de cameră, un adevărat pericol pentru sănătate. La ce pericole te expui

Odorizantele sunt omniprezente în viața noastră. Locurile de muncă, școlile, locuințele noastre și ale prietenilor, hotelurile, spitalele, peste tot le întâlnim. Acestea sunt concepute pentru a da o aromă fresh aerului sau pentru a masca mirosurile urâte, cu intenția de a crea un spațiu interior plăcut.

Odorizantele de cameră sunt nocive. Foto: Click.
Odorizantele de cameră sunt nocive. Foto: Click.

Expunerea frecventă la odorizante ne poate afecta sănătatea

Deoarece conțin ingrediente care sunt asociate cu diferite efecte asupra sănătății, expunerea noastră constantă la odorizante este un motiv de îngrijorare. Cercetătorii au măsurat și identificat substanțele chimice pentru odorizarea aerului care sunt legate de cancer, neurotoxicitate și efecte ale perturbărilor endocrine. Ca să nu mai vorbim că o mare parte a populației se confruntă cu dureri de cap și dificultăți respiratorii din cauza expunerii la parfum.

Deși pot fi numite „odorizante”, numele este oarecum înșelător. Odorizantele probabil nu îmbunătățesc calitatea aerului prin îndepărtarea impurităților. În timp ce unele produse de odorizare afirmă că pot face exact acest lucru, atunci când li s-au cerut date pentru a susține acest lucru, producătorii nu le-au putut oferi.

Poluarea aerului din interior

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu poluarea aerului exterior, dar știați că aerul din casele noastre poate fi mai toxic decât aerul din afara caselor noastre? Deși acest lucru ar fi putut fi o surpriză, vestea bună este că aveți mult control asupra aerului din interiorul locuinței.

Produsele obișnuite de uz casnic, cum ar fi odorizantele, produsele de curățare, produsele de îngrijire personală și chiar și mobilierul contribuie în mod semnificativ la poluarea aerului din interior. Este bine de știut că, aerul din interior este important deoarece între școală, locul de muncă și casele noastre, oamenii tind să petreacă cea mai mare parte a timpului în interior – până la 90 la sută.

O acțiune simplă pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casa dvs. este trecerea de la odorizantele convenționale la opțiuni mai sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că în studiile care măsoară diferitele substanțe pe care le emit odorizantele, cercetătorii au descoperit numeroase substanțe chimice asociate cu efecte toxice. Acestea includ: compuși organici volatili (COV), benzen, formaldehidă, toluen, m,p-xilen, ftalați și multe altele.

De exemplu, formaldehida, un cancerigen cunoscut, a fost măsurată la niveluri ridicate. Nivelurile au fost chiar mai mari atunci când calitatea aerului a fost măsurată în momentul când au fost utilizate mai multe produse în același timp (produse de curățare, odorizante și parfum). Au fost măsurate concentrații mari de COV și în emisiile de la numeroase tipuri de odorizante.

Unii poluanți ai aerului din interior asociați cu odorizantele nu sunt substanțe emise direct de aceste spray-uri. În schimb, atunci când ingredientele primare se amestecă cu ozonul (un poluant comun pentru interior și exterior), se creează noi substanțe, care sunt numite poluanți secundari. Unii poluanți secundari asociați cu utilizarea odorizantelor includ: formaldehida, acetaldehida, acetona, acidul picric și metilvinilcetona. Acești poluanți secundari sunt, de asemenea, preocupări pentru sănătatea umană.

De asemenea, substanțele chimice pentru odorizant pot fi absorbite de mobilier, pereți și suprafețe, covoare și multe altele. Ele pot fi apoi eliberate și reintră în aerul interior, chiar și după ce odorizantul nu mai este utilizat.

Dezvăluirea ingredientelor

Dacă ați aruncat vreodată o privire la ambalajele pentru odorizant, probabil ați observat că etichetele includ doar termeni vagi precum „parfum” și „eliminator de mirosuri”. În multe cazuri, este posibil să nu existe niciun fel de ingrediente enumerate.

Companiile au permisiunea legală de a păstra confidențialitatea ingredientelor de parfum, deoarece acestea sunt considerate secrete comerciale. Statutul de secret comercial îi scutește de cerințele privind listarea ingredientelor pe ambalajul produsului, motiv pentru care ambalajul pentru odorizant conține puține sau deloc informații despre ceea ce se află cu adevărat în interiorul produsului.

Lipsa dezvăluirii ingredientelor de parfum este problematică, deoarece numeroase substanțe cunoscute a fi găsite în parfumuri (cum ar fi cele enumerate mai jos) sunt asociate cu impactul asupra sănătății. Fără a enumera ingredientele pe etichetă, este imposibil pentru consumatori să știe la ce substanțe ar putea fi expuși.

Produse chimice în odorizante

Odorizantele conțin ingrediente sintetice de parfum pentru a conferi un miros, dar conțin și alte ingrediente, inclusiv cele care suspendă sau leagă parfumul de lichid, gel sau substrat solid; cele care dispersează parfumul. De fapt, unele dintre ingredientele fără parfum (cum ar fi solvenții) pot fi emise în concentrații chiar mai mari decât ingredientele care dau miros.

Această listă de mai jos include ingrediente sintetice de parfum, alte ingrediente comune pentru odorizant, precum și poluanți secundari:

1,4-Diclorobenzen (1,4 DB): un COV care poate afecta funcția pulmonară. Insuficiența funcției pulmonare reprezintă o preocupare specială pentru cei care au astm sau alte boli respiratorii, în special pentru copii.

Acetaldehida: un cancerigen cunoscut.

Benzen: cancerigen și toxină de dezvoltare și reproducere.

d-Limonene: asociat cu iritația pielii și a ochilor. Această substanță este un sensibilizant, ceea ce înseamnă că este probabil să crească șansele unei reacții alergice viitoare.

Formaldehidă: un cancerigen cunoscut.

Parabeni: legați de cancerul de sân și efectele asociate cu perturbarea hormonală.

Ftalați: asociați cu efecte ale tulburărilor endocrine, inclusiv leziuni ale sistemului reproducător feminin, malformații congenitale și număr scăzut de spermatozoizi.

Stiren: asociat cu cancer și neurotoxicitate.

Toluen: legat de toxicitatea pentru dezvoltare și reproducere.

Xilen: legat de efectele depresiei sistemului nervos central, cum ar fi dureri de cap, amețeli, depresie și tulburări de memorie pe termen scurt.

Compuși organici volatili (COV): substanțe care devin cu ușurință vapori sau gaze. Deoarece o gamă largă de substanțe sunt cunoscute sub numele de COV, efectele asociate asupra sănătății se întind pe o gamă largă. Numeroase COV sunt cunoscute ca fiind toxice, conform madesafe.org.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net