Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti - Beneficiile curei cu pepeni

Ultima actualizare:

Curele cu pepeni, indiferent de varietate, pot rezolva numeroase probleme de sănătate: hidratează, vitaminizează, întăresc sistemul imunitar şi reduc inflamaţiile din organism (care pot fi legate de apariţia astmului, diabetului sau aterosclerozei), iar efectele lor nu se opresc aici, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Pepenele roşu, un puternic detoxifiant

Miezul acestui fruct zemos este un cocteil de apă (peste 90 la sută), de zaharuri naturale şi numeroşi nutrienţi, printre care enzime, acizi organici, licopen (substanţă renumită pentru efectul ei antioxidant şi stimulent imunitar). O cură cu acest fruct, de minimum zece zile pe lună, contribuie la detoxifierea organismului. De aceea, pepenele roşu este recomandat persoanelor care au urmat un tratament medicamentos de durată, dar şi persoanelor care au un organism marcat de uzură sau care au consumat alimente nesănătoase.

Are efecte antistres

Datorită nutrienţilor din compoziţia sa: vitamine (A, B1, B6, C), săruri minerale (calciu-11 mg, potasiu-172 mg, magneziu-15 mg, fosfor-17 mg) şi aminoacizi, o cură cu pepene roşu combate anxietatea, stresul şi atacul de panică. Două-trei felii de pepene consumate în dimineaţa unei zile cu un program foarte încărcat au un efect relaxant. Potrivit unui studiu american, persoana care mănâncă la micul dejun pepene roşu se concentrează mai uşor asupra a ceea trebuie să facă şi stabileşte mai bine priorităţile.

Remediu natural pentru rinichi

În medicina tradiţională, o cură cu ceai preparat prin fierberea a două linguriţe de seminţe de pepene, într-o cană cu apă, timp de 30 de minute, reprezintă un remediu natural pentru afecţiunile de rinichi şi pentru vezica biliară. La fel de eficientă este şi o cură de 30 de zile cu pepene roşu, care stimulează activitatea rinichilor, având şi efecte laxative. De aceea, dieta cu pepene roşu vine în ajutorul persoanelor care suferă de constipaţie,de artrită sau de gută.

Eficient într-o cură de slăbire

În privinţa caloriilor, pepenele verde (lubeniţa) cum i se mai spune în popor, conţine 46 kcal şi, de aceea, este indicat în curele de slăbire.

Este bogat şi în licopen

Pe lângă faptul că are o concentraţie mai mică de zahăr , în comparaţie cu cantalupul, pepenele roşu este o sursă valoroasă de licopen, un antioxidant puternic care previne apariţia cancerului. Nutriţioniştii europeni apreciază că o dieta bogată în licopen este asociată cu riscul redus de boli de inimă şi de cancer, mai ales de cancer de prostată.

Pepenele galben revitalizează

Aromatul pepene galben are un gust inegalabil; de aceea, acest soi de pepene este recomandat în dietă, pentru că are o compoziţie complexă: vitamine din complexul B (niacina, care contribuie la reducerea colesterolului), vitamina C, un renumit antioxidant, betacaroten, o substanţă esenţială pentru sănătatea pielii şi pentru procesul de regenerare a celulelor. În acelaşi timp, betacarotenul are un efect antioxidant recunoscut, datorită căruia este încetinit procesul de îmbătrânire şi este întărit sistemul imunitar. Aromatul pepene galben conţine, de asemenea, multe fibre şi minerale, dintre care se remarcă potasiul ( 417 mg), fierul, cuprul şi magneziul, care ajută la menţinerea echilibrului metabolic. Pentru că este sărac în sodiu, pepenele galben este recomandat în tratamentul multor afecţiuni şi în regimuri de cruţare.

Protejează vederea

Pepenele galben este osursă foarte bună de xeaxantină, o componentă vitală a retinei ochilor. Acest carotenoid combate efectele radiaţiilor ultraviolete atât de dăunătoare ochilor şi previne pierderea vederii.

De asemenea, pepenele galben curăţă tubul digestiv. Pentru un efect mai puternic, după masa cu pepene se recomandă şi două linguri cu tărâţe de grâu înmuiate în apă.

Recomandare

Nutriţioniştii recomandă ca pepenii, indiferent de soi, să se consume separat sau cu o oră înainte de masă.

Reţetele săptămânii

Cura cu pepene roşu

Cei care urmează o cură cu miez de pepene roşu trebuie să consume zilnic circa trei kilograme, iar în zilele caniculare, cantitatea consumată poate să depăşească patru kilograme. Totodată, aceste persoane trebuie să sporească raţia de legume şi de fructe, să consume doar carne de pui şi de peşte, preparate la grătar, să înlocuiască apa cu supe, compoturi şi ceaiuri.

Salată cu pepene galben

Preparaţi o salată de crudităţi din următoarele ingrediente: 4 roşii prunişoare, tăiate felii, 2 felii de pepene galben, tăiat cubuleţe şi 100 g brânză mozzarela, tăiată , de asemenea, cubuleţe. Asezonaţi această salată cu un sos, uşor de preparat : amestecaţi patru linguri de ulei de măsline, cu patru căţei de usturoi tocaţi mărunt şi cu trei linguri de oţet de mere.

Piure de pepene galben

La desert, serviţi un piure de pepene galben. Deliciosul preparat se obţine astfel: Pasaţi cuburi de pepene galben ( o cană), apoi adăugaţi o lingură de suc de lămâie verde, olingură)de pulbere de mentă şi două linguri de miere de albine polifloră. După preparare, puneţi piureul la rece şi, după 15 minute, puteţi să-l serviţi la desert.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net