Ţii post? Aşa te hrănești sănătos!
Suntem în Postul Crăciunului, iar cei care au renunţat la carne, ouă şi lactate trebuie să ştie ce alte alimente să consume pentru a furniza organismului necesarul de proteine, vitamine şi minerale. Iată ce ne sfătuieşte medicul nutriţionist Corina Zugravu!
Postul nu ne afectează sănătatea, ci ne ajută în procesul de detoxifiere. Iar asta pentru că cele 40 de zile sunt mult prea puţine pentru a declanşa vreo afecţiune. E adevărat că ne putem îngrăşa dacă nu ştim să mâncăm corect. Nimeni însă nu se va îmbolnăvi pentru că timp de 6 spătămâni se va abţine de la carne, ouă şi lactate. Mai ales că proteinele, mineralele şi vitaminele pe care le conţin aceste alimente pot fi găsite în legume şi fructe.
Consumă ciuperci
Cipercile mai sunt denumite şi carne vegetală pentru că înlocuiesc produsele din carne. Conţin 90% apă şi sunt foarte sărace în calorii. Ele pot fi consumate proaspete, dar şi preparate la tavă sau grătar. Dacă le mănânci proaspete, consumă o cantitate mică, deoarece conţin anumite fibre care se digeră bine doar dacă sunt tratate termic.
Cumpără fasole
Carnea mai poate fi înlocuită şi cu fasole uscată, mazăre, năut sau linte. Fasolea uscată conţine foarte multă fibră.
Putem mânca salată în care să adăugăm boabe de fasole fiartă, putem opta pentru fasole bătută, mâncărică sau ciorbă. Când o prepari, fierbe fasolea în trei ape pentru a inactiva factorii ce blochează digestia. Fasolea conţine cea mai mare cantitate de proteine înlocuind cu succes produsele din carne.
Diversifică meniul cu produse din soia
Soia este o altă sursă foarte importantă de proteine care poate fi consumată în locul produselor din carne. Alege lapte din soia fortificat deoarece conţine multe vitamine şi minerale. Produsele din soia, spune Corina Zugravu, înlocuiesc cu brio produsele din carne, ouăle dar şi lactatele.
Prepară supe de zarzavaturi
Dacă la felul doi avem mâncare de ciuperci sau de fasole, la felul întâi putem servi supe sau ciorbe de zarzavat. În piaţă găsim tot ce ne trebuie! Cumpără leuştean, pătrunjel, ţelină, morcov, păstârnac şi acreşte cu zeamă de lămâie.
Mănâncă legume proaspete
Pieţele sunt pline cu legume se sezon. Cumpără şi consumă cu încredere ardei gras, salată, varză, cartofi, dar şi fructe precum mere, pere, gutui etc.
Salata nu trebuie să-ţi lipsească din meniu. Iar dacă te gândeşti la un desert, poţi alege ciocolată amăruie de post, mai spune nutriţionistul Corina Zugravu.
Atenţie la produsele false de post!
Dacă pe eticheta alimentelor observi E-uri, coloranţi, arome, conservanţi, gelatină, cazeină, derivate din ouă, albumină, componente de origine animală, colorant 120 roşu carmin (acesta provine de la o insectă, deci produsul nu poate fi de post), atunci este indicat să nu cumperi. Motivul? Aceste produse nu sunt de post!
Vinete umplute cu legume
Ingrediente: 2 vinete, 3 morcovi medii, o ceapă, 2-3 ciuperci, o linguriţă de ulei, 4 linguriţe de pesmet (opţional).
Mod de preparare: Vinetele se spală şi se taie jumătăţi. Se scobeşte miezul lor încât să rămână nişte pereţi groşi cât să susţină umplutura. Miezul se taie cubuleţe, se adaugă peste ele sare şi se dă deoaparte. În vinetele scobite se pune sare grunjoasă. Morcovii se curăţă şi se rad fin. Ceapa se toacă foarte mărunt. Ciupercile se taie în bucăţele. Se căleşte ceapa până devine aurie. Se adaugă apoi morcovii şi ciupercile. Se pune apoi şi miezul vinetelor.
Când legumele sunt puţin moi, se închide focul. Jumătăţile de vinete se umplu cu legumele călite, iar apoi se presară cu pesmet. Se aşază într-o tavă în care se adaugă puţină apă şi se dau pentru jumătate de oră la cuptor. Această reţetă costă aproximativ 6 lei.