Dulceţurile au şi puteri vindecătoare - dulceaţa de pătrunjel
Aceste delicatese nu sunt doar alimente hrănitoare şi provizii pentru iarnă, ci şi remedii pentru un lung şir de afecţiuni. O dulceaţă cu efecte benefice pentru sănătate, în sezonul rece, poate fi preparată dintr-un ingredient la îndemâna noastră. Este vorba de dulceaţa de pătrunjel.
Puţină lume ştie că pătrunjelul, un zarzavat foarte apreciat, nu are numai rolul de a da savoare mâncării. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu ne spune că acest zarzavat este un remediu incontestabil pentru îmbunătăţirea digestiei şi pentru eliminarea toxinelor din organism. În compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă peste o sută de boli.
O legătură de pătrunjel conţine: minerale (calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu), provitamina A, mai multă vitamina C decât 100 g fructe de măceşe sau o lămâie, complexul vitaminic B, vitamina E şi histamina, un aminoacid care stopează dezvoltarea tumorilor.Terapia cu suc de pătrunjel contribuie la buna funcţionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, întăreşte unghiile, combate oboseala cronică şi retenţia de apă din corp. Aceleaşi substanţe nutritive se regăsesc şi în rădăcinile de pătrunjel.
Dulceaţa de pătrunjel previne şi combate infecţiile
Ingrediente: 1kg de rădăcini de pătrunjel, 1kg de zahăr, 750 ml de apă şi 5 lămâi.
Preparare
Taie rădăcinile de pătrunjel în formă de rondele mici, pune-le să fiarbă în apă timp de 30 de minute, la foc mic, împreună cu zahărul. Taie lămâile mărunt, cu coajă cu tot, apoi pune-le în vasul cu pătrunjel şi lasă-le să mai fiarbă încă 30 de minute. Leacul întăreşte sistemul imunitar şi cardiovascular, dar este eficient şi în tulburări de nutriţie, în infecţii şi afecţiuni ginecologice, hepatice şi renale.
Cum se administrează
Zilnic, consumă câte trei linguriţe diluate în ceai de gălbenele sau de coada-şoricelului, pe parcursul a trei-patru săptămâni. După o pauză de zece zile, poţi repeta terapia.