Varza murată ne menţine sănătatea şi tinereţea
Fără să ne îndopăm cu multe medicamente, pentru a fi în formă, este bine să ne amintim că suntem în sezonul verzei murate-un aliment antioxidant, la îndemâna noastră, în cămara cu provizii de iarnă. În această privinţă, varza murată este un aliment la fel de sănătos ca şi varza crudă. Mai mult, prin murare, varza îşi prelungeşte perioada de conservare, iar vitamina C nu se distruge.
Pe lângă gustul de care nu te saturi prea repede, varza murată are şi numeroase beneficii pentru sănătatea noastră :
Este adjuvant în oboseala cronică
Prin efectul său de revigorare, varza acră este un adjuvant în oboseala cronică. În acest caz, consumul legumei sub formă murată este de mare ajutor persoanelor care sunt somnolente, lipsite de energie şi extenuate. Aceste simptone trădează carenţa substanţelor nutritive, care pot fi suplinite printr-o dietă cu varză murată.
Încetineşte procesul de îmbătrânire
Nutriţioniştii apreciază că varza murată este singurul aliment vegetal care conţine din belşug vitamina B12, minerale precum magneziul, acidul folic, potasiul, iodul şi fierul.Datorită prezenţei vitaminei B12 în compoziţie, varza murată încetineşte procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos şi previne pierderile de memorie.
Întăreşte sistemul imunitar
În comparaţie cu varza crudă, cea murată, este mult mai bogată în vitamina C (vitamina antioxidantă), ajutând astfel la revigorarea sistemului imunitar. De asemenea, nutriţioniştii susţin că varza murată este un aliment antianemic, diuretic şi revitalizant.
Inhibă cancerul şi previne gripa aviară
Studiile de laborator dovedesc că varza murată este un inhibator al cancerului, deoarece în timpul procesului de murare, varza produce o substanţă numită isotiocianat, care previne răspândirea cancerului în organism.
De asemenea, cercetătorii au dovedit că sub formă murată, această legumă este un leac împotriva gripei aviare.
Reglează digestia
Dieta cu varză murată alină durerile de stomac şi reglează digestia, fiind de mare ajutor persoanelor care au probleme cu constipaţia.
Recomandată anemicilor şi depresivilor
Deoarece conţine fier în compoziţie, varza murată este recomandată celor care suferă de anemie, dar şi persoanelor depresive.
Nutriţioniştii recomandă persoanelor care se confruntă frecvent cu depresia sau cu anxietatea să consume varză murată pentru a-şi regăsi liniştea.
Reglează tensiunea arterială
Cercetătorii europeni au ajuns la concluzia că varza murată este de mare ajutor şi persoanelor hipertensive, întrucât stabilizează nivelul hipertensiunii arteriale.
Varza acră purifică oganismul, fiind comparată de unii nutriţionişti cu o perie care curăţă şi elimină toxinele întâlnite în organism.
Eficientă în curele de slăbire
Fiind săracă în calorii (conţine doar 20 de calorii la suta de grame), varza murată este recomandată în curele de slăbire, cu condiţia să fie desărată, pentru că sarea facilitează reţinerea apei în organism.
Zeama de varză, un renumit detoxifiant
Îndeosebi după mesele îmbelşugate, după sărbători, zeama de varză acră (numită şi moare, în limbaj popular) este indicată pentru detoxifierea organismului. În acest caz, se recomandă câte două-trei pahare pe zi.