Spune-mi ce mănânci şi-ţi spun cum trăieşti: Mărul ne menţine în formă la orice vârstă

Ultima actualizare:

    Ce efecte benefice are mărul
Ce efecte benefice are mărul

Proverbul :"Un măr pe zi poate ţine la distanţă medicul de casă" este valabil atunci când deliciosul fruct este mâncat cu coajă cu tot, spun oamenii de ştiinţă de la Universitatea americană din Iowa (SUA).

Specialiştii prestigioasei instituţii precizează că stratul de substanţe chimice, aplicat pe coaja fructului sub formă de ceară, are rolul să-i prelungească viaţa în timpul depozitării. Totuşi, unii consumatori preferă să mănânce mărul fără coajă, iar obiceiul acesta reduce o bună parte din beneficiile pe care deliciosul fruct le are asupra organismului.

Ce efecte benefice are mărul

În compoziţia sa, mărul conţine din belşug acid ursolic, substanţă care protejează organismul de multe boli : are acţiune antireumatică şi diuretică, ajută la regenerarea pielii (prin stimularea fibrelor de colagen), controlează nivelul insulinei, hormon care influenţează greutatea, dar poate fi şi un remediu care să prevină atrofierea muşchilor, afecţiune întâlnită frecvent odată cu înaintarea în vârstă, a precizat Christopher Adams, coordonatorul studiului realizat la

În acelaşi timp, merele, fructe dulci-acrişoare, previn astmul, reduc nivelul colesterolului şi riscul apariţiei cancerului de colon. Aroma acestor fructe are şi un efect calmant asupra organismului, contribuind astfel la scăderea tensiunii arteriale.

În medicina alternativă, merele sunt ideale datorită efectelor vindecătoare : digestive, antiseptice, depurative, tonice, laxative şi diuretice. Zaharurile din mere (mai ales fructoza) menţin la un nivel echilibrat cantitatea de zahăr din sânge.

Mărul se consumă în întregime

Pentru a beneficia de întreaga sa putere terapeutică, mărul se consumă în întregime, cu coajă, cu cotor şi cu sâmburi, spun nutriţioniştii francezi.

„În anotimpul rece, când riscul de viroze este crescut, este bine să faceţi cure cu mere, deoarece delicioasele fructe fortifică sistemul imunitar.

În plus, de atuurile merelor pot beneficia toate categoriile de persoane, de la copiii anemici, convalescenţi şi până la cei care depun eforturi fizice şi intelectuale susţinute şi care au imunitatea scăzută. În curele de mere, cantitatea indicată este de patru-cinci mere pe zi, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Pectinele conţinute de măr, asociate cu unele minerale (potasiu, fosfor, calciu), cu vitamine (C, A şi B3), fructoză, taninuri şi cu zaharuri acţionează ca adjuvant în peste 70 de afecţiuni".

Reglează nivelul colesterolului

Consumul de mere ajută la scăderea valorii colestrolului cel „rău". Atunci când cercetătorii de la Universitatea din Toulouse, Franţa, au descoperit această proprietate a merelor, informaţia a fost răspândită pe tot mapamondul. O fibră din compoziţia miraculosului fruct, denumită pectină, este considerată una dintre cele mai importante arme împotriva colesterolului. Temuta afecţiune poate fi întâlnită nu numai la persoanele în vârstă, ci şi la tineri.

Benefice pentru digestie

Merele au efect benefic asupra digestiei. Ele se digeră uşor şi, în plus, conţin acid malic şi acid tarctic, care inhibă fermentaţia la nivelul intestinelor. În tratarea enteritelor şi mai ales în cazurile de diaree în formă gravă, iată un remediu eficient care se prepară astfel: merele se curăţă de coajă şi de sâmburi, se dau printr-o răzătoare fină şi se consumă câte 500g şi până la 1500 g pe zi, în timp de 48 de ore. Dacă diareea nu cedează în cele două zile de tratament, se continuă terapia încă o zi sau două.

Tratează afecţiunile respiratorii

În problemele respiratorii, cauzate de viroze, se recomandă un mic dejun preparat din două mere rase (cu coajă) în care se adaugă câte o linguriţă de miere şi una de scorţişoară, timp de o săptămână. În caz de bronşită, este foarte eficientă o salată preparată din cinci linguri de mere tăiate mărunt în amestec cu şase linguri de hrean ras şi o lingură de morcov ras. Salata se asezonează cu o lingură de miere şi cu ulei de măsline, după gust. Acest remediu, care se administrează vreme de cinci-şase zile, uşurează respiraţia şi combate febra.

Previne şi combate asteniile

Cura cu mere previne şi combate asteniile fizice şi intelectuale, oboseala, surmenajul şi insomniile. Specialiştii au constatat că asteniile şi stările depresive se datorează de multe ori şi carenţei de vitamina C. De aceea, un măr pe zi ne protejează iarna de viroze şi primăvara de astenii, deoarece 100 g de măr conţine 12 mg de vitamina C, spun nutriţioniştii.

Licopenul previne infarctul

Merele roşii conţin în coajă licopen, o substanţă care, în anumite cantităţi, reduce riscul de inflamare a miocardului. Aceste cantităţi se acumulează consumând zilnic cel puţin un măr roşu.

„Zile de mere", pentru obezi

Persoanelor supraponderale şi obezilor li se recomandă să includă în regimul lor alimentar „zile de mere", când trebuie să consume câte un kg de mere sau de suc de mere pe zi. Pentru prepararea sucului se folosesc merele ionatane sau cele galbene. Acestea stimulează funcţiile ficatului şi ale rinichilor şi combat acumularea grăsimilor. Dieta se poate repeta la un interval de şase zile.

Constatare

La sfârşitul secolului al XIX-lea, medicul francez Denis Dumont (1830-1886) a remarcat că, în Normandia, erau foarte rare cazurile de persoane care se confruntau cu probleme la rinichi ( pietre). Acest lucru se datora faptului că mulţi localnici consumau cidru de mere, o băutură care previne apariţia calculilor renali.

Pentru dietă, alegeţi soiul de mere preferat

Pe piaţă există peste 7000 de soiuri de mere, care se diferenţiază prin culoare, aromă şi grad de aciditate.

Mărul dublu delicios este roşu, are o aromă intensă, asemănătoare cu pepenele galben şi este lipsit de aciditate.

Soiul Golden are o aromă foarte plăcută, este galben, suculent şi foarte dulce.

Mărul Ionathan, foarte apreciat pentru aroma sa inconfundabilă, este mai suculent şi mai dulce decât alte soiuri.

Mărul Florena este acrişor şi este recomandat persoanelor care vor să-şi menţină greutatea.

Foarte suculent şi potrivit de dulce este soiul Wagner, care se păstrează foarte bine până la recolta următoare.

Reţeta săptămânii

Mere umplute cu brânză de vaci şi stafide

Ingrediente: 10 mere, 250 g brânză de vaci, 100 g zahăr pudră, 50 stafide, un pliculeţ de vanilie, 2 linguri ulei de măsline

Preparare: Se spală merele foarte bine, apoi li se scoate cotorul. Merele se pun într-o tavă unsă cu ulei de măsline. Separat se amestecă bine brânza de vaci, cu zahărul pudră, cu stafidele şi cu vanilie. Cu această compoziţie se umple fiecare măr. Tava se pune în cuptorul încălzit; până când merele se coc, focul trebuie să fie moderat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net