«Am colesterolul mare. Ce schimbări să fac în dietă?»
Tot auzim în ultimii ani cât de important este să avem grijă de nivelul colesterolului dacă vrem o inimă sănătoasă. Cu câteva schimbări în dietă, poţi ţine sub control nivelul colesterolului.
Ştiai că singurele alimente care conţin colesterol sunt cele de origine animală? De aceea, legumele şi fructele sunt printre cei mai buni aliaţi ai tăi în lupta anticolesterol!
Împrieteneşte-te, de asemenea, şi cu peştele gras, pentru că este dovedit că acizii graşi Omega 3 conţinuţi reduc nivelul colesterolului „rău".
Alege carnea mai slabă, preparată la cuptor sau la grătar, iar îndepărtarea pielii de pe pui ar trebui să fie un gest reflex, deoarece este bogată în colesterol. ,,Persoanele care au probleme cu colesterolul trebuie să consume alimente diversificate şi să le evite pe cele grase. Mai ales că pot alege sortimentele uşoare", sfătuieşte medicul nutriţionist Adrian Copcea, de la Centrul Medical Asteco, din Cluj.
Margarina se poate face şi în casă
Unul dintre alimentele care a iscat numeroase controverse în ultimii ani este margarina. Procesul de fabricare a margarinei s-a modificat însă.
Unii medici sunt încă reticienţi când vine vorba despre adăugarea ei în alimentaţia zilnică.
PONT: O idee bună ar fi să-ţi prepari singur în casă margarina. Ai nevoie de 20 g de grăsime de palmier, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguriţe de lapte, 2 linguriţe de gălbenuş, sare şi suc de lămâie.
Topeşti grăsimea de palmier la bain-marie, după care o mixezi cu uleiul de măsline într‑o baie de apă cu gheaţă. În compoziţia cremoasă obţinută adaugi lapte, mai amesteci puţin şi pui gălbenuşul.
Când compoziţia are consistenţa margarinei, adaugi, după gust, sare şi zeamă de lămâie. Margarina preparată conţine acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.
Ouă? 2-3 pe săptămână
,,Persoanele care au probleme cu colesterolul pot consuma chiar şi 2-3 ouă pe săptămână, deoarece nu produc modificări ale nivelului colesterolului sangvin", recomandă nutriţionistul Adrian Copcea.