5 sfaturi de care să ţii dacă eşti vegetarian
Ţi-ai propus să te laşi de carne, peşte şi lactate şi vrei să adopţi o dietă vegană? E adevărat că e la modă dar eşti gata ca lumea să te privească ciudat? Prietenii te vor întreba dacă eşti bolnav sau dacă ai păţit ceva. Dar dacă totuşi eşti hotărât iată de ce trebuie să ţii cont.
Nu trebuie să faci schimbarea brusc şi definitiv. Adică dacă în mod obişnuit consumai carne de mai multe ori pe săptămână, nu trebuie neapărat să treci la un regim complet vegan peste noapte. Încearcă să introduci mai multe legume în meniul tău, apoi treptat să renunţi la carne, la peşte, la lactate.
Găseşte-ţi noi surse de proteine în alimente ca soia, linte, quinoa şi fasole. Pe viitor ele vor trebui să facă parte din meniul tău zilnic pentru a+l diversifica.Nu consuma în exces produse din soia.
Cercetătorii susţin că e mult mai rău să consumi multe produse din soia (care substituie şniţelele sau friptura) decât produse de origine animală. Şi asta pentru că, de multe ori, aceste produse din soia sunt prea mult procesate, au prea multă sare sau conservanţi. Surse sănătoase de soia: supa miso, tofu, lapte de soia şi bame.
Mai mult ca sigur vei avea nevoie de suplimente de vitamina B12. În general, aceasta se găseşte în produsele de origine animală, iar lipsa ei duce la oboseală accentuată, slăbiciune, depresie. Fă-i o vizită medicului de familie pentru a-ţi prescrie un supliment.
Nu uita să-ţi iei porţia de fier. Chiar fără carne şi lactate tot mai găseşti surse bune de fier în meniul vegan în: legume, seminţe de floarea soarelui, stafide şi spanac. Dar pentru o absorbţie mai bună a acestuia ai nevoie şi de vitamina C, pe care o poţi găsi în ardei roşu, citrice şi brocoli.
A fi vegan înseamnă a elimina din dietă toate produsele de origine animală, inclusiv produsele lactate, mierea şi ouale. De asemenea, veganii au un stil specific de viaţă, în care evită purtarea produselor vestimentare confecţionate din piele de animale, inclusiv lâna sau mătasea. Convingerile veganilor legate de animale sunt constante şi au rol imperativ în viaţa lor.