Oul de prepeliță, medicament universal. Ce aport nutrițional are
Chiar dacă sunt mai mici, au valori nutriționale mai mari de patru ori decât ale celor de găină. Ouăle de prepeliță nu cauzează alergii sau intoleranță alimentară și sunt recomandate de nutriționiști pentru că ne pot ajuta în combaterea mai multor boli.
Ouăle de prepeliță sunt apreciate ca fiind un aliment dietetic și curativ încă din cele mai vechi timpuri. „Considerate mai ales de către medicii chinezi un remediu natural contra tulburărilor tractului digestiv, cum sunt ulcerele de stomac, ouăle de prepeliță întăresc sistemul imunitar, stimulează memoria, susțin activitatea cerebrală și stabilizează sistemul nervos. În plus, ouăle de prepeliță combat anemia, deoarece cresc nivelele corporale de hemoglobină, în timp ce ajută la eliminarea toxinelor și a metalelor grele din corp.”, spune dr. Cătălin Luca.
De asemenea, în cazul persoanelor care suferă de pietre la rinichi, ficat sau vezica biliară, ouăle de prepeliță pot ajuta la prevenirea și la eliminarea acestui tip de pietre. Acest aliment este util și pentru combaterea stresului și a durerilor de cap, fiind recomandat pentru reducerea excesului de colesterol. Mai sunt recomandate pentru tratarea unor boli precum rinita, astmul, tusea iritativă și diverse afecțiuni ale pielii, precum eczeme, acnee și psoriazis.
Cum se consumă
Ouăle de prepeliță pot fi consumate atât crude, cât și fierte, după preferințe. Dacă doriți să vă îmbunătățiți starea de sănătate, puteți consuma conținutul crud al ouălor de prepeliță, bineînțeles după ce le-ați spălat în prealabil cu apă fierbinte.
Ouăle de prepeliță nu prezintă riscul infectării cu Salmonela, deoarece sunt rezistente la infecții datorită conținutului lor bogat în lisozimă care distruge bacteriilor nocive. Consumul a câte 3-5 ouă de prepeliță în fiecare dimineață ajută la întărirea sistemului imunitar și la stimularea metabolismului.
Aportul nutrițional
Ouăle de prepeliță conțin aproximativ 13% proteine în comparație cu procentul de 11% din ouăle de găină și de asemenea conțin 140% vitamina B1 față de 50% din procentul existent în ouăle de găină. În plus, ouăle de prepeliță oferă de cinci ori mai mult fier și potasiu. Ouăle de prepeliță sunt bogate în vitamina B5, iar 100 g din acest aliment conțin 1,76 ug de vitamina B5.
De asemenea, ele conțin o cantitate ridicată de vitamina B2, aproximativ 0,79 mg la 100 g. Dintre nutrienți, se mai remarcă: 3,65 mg de fier, 13,05 g de proteine, 64 mg de calciu, 132 mg de potasiu, 13 mg de iod, 1,47 mg de zinc, 0,41 g de carbohidrați, 13 mg de magneziu, 141 mg de sodium, 226 mg de fosfor, 155 kcal de calorii, 844 mg de colesterol, 11,20 g de grăsimi, 0,41 g de zahăr.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!