Petele de pe piele necesită o monitorizare atentă. Unele dintre ele pot fi maligne

Finalul vacanței de vară nu aduce doar melancolie, ci și probleme dermatologice apărute în urma expunerii la soare. O problemă comună sunt petele solare, care apar pe pe față, decolteu sau mâini și care, dincolo de a fi o problemă estetică, pot să ascundă un diagnostic oncologic, explică Dr. Alexandra Zota, medic specialist dermatolog.

Medicul dermatolog ne dezvăluie când ar trebui să fim îngrijorați de petele solare
Medicul dermatolog ne dezvăluie când ar trebui să fim îngrijorați de petele solare

Petele solare sau lentiginele/lentigo solar sub denumire medicală, sunt cele mai frecvente pete pigmentare care apar ca urmare a expunerii cronice la radiații UV. Apar pe zonele fotoexpuse precum față, decolteu, dosul mâinilor și, în general, pot fi lesne identificate la un examen dermatologic curent.

Citește și: Factorii care cresc riscul apariției cancerului de piele 

Trăsăturile clasice sunt cele ale unor pete brun cafenii uniform pigmentate, cu contur regulat, care apar în general într-un număr mai mare pe suprafața afectată, iar aspectul lor monomorf, uniform face ca acestea să semene între ele.

Doctor Alexandra Zota
Doctor Alexandra Zota

„Prin natura lor, sunt leziuni benigne, care comportă doar un impact estetic pentru persoana afectată, iar tratamentul lor este electiv, se efectuează când se dorește eliminarea acestora din punct de vedere estetic și implică proceduri dermatocosmetice sau de tip laser. Trebuie ținut cont însă de faptul că tratamentul lor nu are întotdeauna rata de succes de 100%, iar rata de recidivă este semnificativă, mai ales atunci când pielea nu este riguros protejată de radiații UV. Sunt și situații în care petele pigmentare semnifică mai mult decât o afecțiune de natură estetică, și anume pot semnala existența unei leziuni maligne sau premaligne. Este vorba de lentigo maligna, care reprezintă un precursor al melanomului, adică o leziune care se poate transforma în melanom, o tumora agresivă de piele cu prognostic sumbru dacă nu este tratată în stadiu incipient”, explică Dr. Alexandra Zota, medic specialist dermatolog.

Vezi și: Cum poate fi învins cancerul de piele 

Lentigo maligna se diferențiază de lentigo solar (petele solare) prin aspectul neuniform, cu variații de pigment, adesea prezentând mai multe nuanțe de brun ce pot alterna cu zone închise la culoare, negre, prin conturul neregulat, cu forme geografice, și dimensiunile mai extinse, ce depășesc adesea 1 centimetru.

Trecerea de la stadiul premalign la stadiul malign, respectiv la lentigo maligna melanoma este anunțată de modificarea bruscă a aspectului și dimensiunii, sau de apariția unor zone nodulare, reliefate, uneori sângerânde pe suprafața leziunii.

Pentru a face distincția între aceste tipuri de pete pigmentare este necesar un consult dermatologic cu evaluarea dermatoscopică a acestora, pentru a se stabili tipul acestora și modalitatea de tratament adecvată.

„Dacă în cazul petelor pigmentare clasice tratamentul este opțional și vizează tratamente estetice, în cazul lentigo malign, tratamentul este salvator de viață, întrucât excizia chirurgicală corectă și completă a acestei leziuni este metoda de tratament curativă, care va asigura pacientului vindecarea și îl va scoate în afara zonei de risc la care ar fi expus în absența tratamentului efectuat în timp util”, a completat dr. Alexandra Zota. 

Consultul dermatologic la finalul anotimpului însorit este util pentru a face o evaluare globală a leziunilor cutanate preexistente sau nou apărute pe parcursul verii.

Având în vedere că majoritatea cancerelor de piele sunt legate de expunerea la radiații UV, prin prisma agresiunilor pe care le generează la nivelul celulelor pielii, încasarea unei cantități mari de UV în timpul anotimpului însorit, poate produce atât modificări la nivelul leziunilor deja existente pe piele, cât și induce apariția unor noi leziuni cutanate din categoria celor benigne (pete pigmentare, alunițe), premaligne (keratoze actinice, lentigo maligna) sau chiar maligne (carcinoame cutanate, melanoame).

Scopul acestor controale medicale este depistarea cancerului de piele în stadiu incipient, stadiu în care este tratabil și vindecabil prin tratament corespunzător.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!           

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Planeta Radeanu jpg
image
image
image
image
image
image
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
pensie jpg
Fagul imparatului png
ocna mures jpg
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net