Plante care tratează sindromul colonului iritabil

Ultima actualizare:

Suferi de balonare după masă, ai frecvent dureri abdominale şi modificări de tranzit intestinal? Este posibil să suferi de sindromul colonului iritabil, o afecţiune ale cărei cauze nu se cunosc foarte clar, iar simptomele sunt variate. Cu un stil alimentar corect şi câteva ajutoare din natură, boala poate fi ţinută sub control.

„Sindromul colonului iritabil se caracterizează prin perturbarea timp de cel puţin trei luni consecutiv a funcţiei intestinale. Poate avea drept cauză declanşatoare o sensibilitate emoţională exagerată, care influenţează sistemul nervos enteric (numit şi «al doilea creier»), aflat în tubul digestiv”, spune dr. Cezarina Matei, medic specialist medicină de familie cu competenţă în acupunctură, homeopatie şi gemoterapie. Boala mai poate fi declanşată de alimentaţia dezordonată şi nesănătoasă, bogată în grăsimi, semipreparate, zahăr şi alcool, sau de factori genetici. 

Fiecare pacient este unic în felul lui. Alimente care unuia nu-i produc nici o neplăcere, altuia îi pot provoca dureri abdominale, gaze şi diaree. Sindromul de colon iritabil poate fi confundat cu alte afecţiuni care dau tulburări intestinale, precum intoleranţa la gluten sau la lactoză, disfuncţii ale vezicii biliare etc. Pentru un diagnostic corect, e bine să mergi la medic. Dacă boala se confirmă, nu te speria! Printr-o alimentaţie adecvată şi cu ajutorul unor remedii pe bază de plante o poţi ţine sub control.

Fiţi calmi la masă! “Când vorbim despre sindromul colonului iritabil, termenul «dietă» e relativ. De obicei, le recomand pacienţilor mei să fie mai atenţi la alimentaţie, să identifice alimentele care le provoacă simptome neplăcute şi să le elimine pentru o perioadă de timp, urmând ca ulterior să le consume cât mai rar. Este important ca fiecare dintre noi să consumăm alimentele pe care sistemul nostru digestiv le tolerează şi să fim calmi întotdeauna la masă. Oricât de sănătoasă, nutritivă sau gustoasă e mâncarea, dacă suntem nervoşi sau anxioşi când mâncăm, ea se va transforma într-o adevărată otravă pentru organismul nostru şi ne va produce simptome nu numai la nivel digestiv. Pacientul cu colon iritabil fie se consumă nervos prea mult şi îşi face foarte multe griji, fie e veşnic nemulţumit şi are o stare de furie permanentă, care îi irită practic tot tubul digestiv”, mai spune medicul care recomandă, ca tratament, extractele gemoterapice din plante. Acestea se aleg în funcţie de particularităţile pacientului şi de simptomatologia predominantă cu care acesta se confruntă. 

Gemoterapia, o metodă blândă de tratament. “Cel mai des folosesc, în combinaţie, extractul din muguri de smochin, extractul din muguri de tei argintiu şi extractul din mlădiţe de merişor. Acestea au efecte profunde şi de durată. În funcţie de momentul în care au apărut primele simptome neplăcute, de intensitatea şi de gravitatea acestora, tratamentul se poate întinde pe o perioadă de la două până la 6-8 luni. Însă primele rezultate pozitive se pot observa, de regulă, după primele două săptămâni”, adaugă specialistul. Mugurii de smochin reglează secreţia gastrică, cicatrizează mucoasa gastrică şi intestinală şi normalizează reacţiile somatice la nivel digestiv de la stomac până la colon. Mugurii de tei calmează pacientul agitat, care prezintă spasme intestinale şi tulburări de tranzit din cauza stresului. De asemenea, au efect antispastic asupra colonului şi efect uşor sedativ, fiind recomandat să se administreze de obicei seara. Extractul din mlădiţe de merişor acţionează ca un regulator al motilităţii colonului, fiind indicat atât în cazurile cu scaune predominant diareice, cât şi în cazul constipaţiei. De asemenea, merişorul are un rol important în reglarea florei intestinale şi efect antiinflamator la nivel intestinal.

Consumul de ceaiuri ajută enorm. Ceaiul de fenicul reduce gazele şi crampele abdominale, relaxând intestinele, cel de muşeţel are efecte antispasmotice, cele de ghimbir şi de cicoare ajută digestia, iar cel de rozmarin tratează tulburările digestive. 

Rata de vindecare e cu atât mai mare cu cât pacientul, pe lângă terapia adecvată, naturală, înlătură şi factorii nocivi sau predispozanţi – atât cei de ordin chimic (alcool, tutun, alimente procesate, aditivi alimentari, băuturi nesănătoase), cât şi pe cei de ordin psihoemoţional şi comportamental. Trebuie să aibă mese echilibrate (ca frecvenţă, cantitate şi componenţă), să se hidrateze corespunzător, să facă sport şi să zâmbească mai mult.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net