Poţi să faci mătreaţă dacă schimbi şamponul!

Ultima actualizare:

    Alegerile nepotrivite sunt,  de fapt, cele vinovate
Alegerile nepotrivite sunt, de fapt, cele vinovate

Alegerea şamponului potrivit este, pentru mulţi dintre noi, o adevărată provocare. Unele îţi usucă părul, altele ţi-l îngraşă, altele îţi provoacă mătreaţă. Astfel, odată găsit şamponul potrivit, nu-l schimba, te sfătuieşte medicul dermatolog Viviana Iordache. Dacă nu l-ai găsit, iată cum poţi trata mătreaţa.

Dermatita seboreică este o alergie la propriul sebum. Ca să scapi de mătreaţă, încearcă un produs dermato-cosmetic, de la farmacie. Acesta e conceput astfel încât să rezolve ţintit diverse probleme ale scalpului şi firului de păr. Poate nu îşi va face efectul, caz în care trebuie să încerci altul. „Câte capete, atâtea tipuri de mătreaţă”, motivează medicul. Când găseşti produsul bun care îşi face efectul, foloseşte-l maximum o lună, apoi e bine să revii la şamponul tău obişnuit. Produsul antimătreaţă este, totuşi, un tratament care se administrează o perioadă definită. Dacă mătreaţa reapare, du-te din nou la farmacie şi încearcă un alt produs. „Tratamentele agreate trebuie rulate, alt­fel, cu unul singur, apare fenomenul de obişnuinţă”, mărturiseşte Viviana Iordache, dermatolog Dermalife.Nu la fel se poate spune despre şampoanele clasice, destinate utilizării zilnice. Dacă ai unul preferat şi, la un moment dat, îl schimbi, rişti să faci mătreaţă. „Asta se întâmplă nu pentru că ai făcut o schimbare, ci pentru că ai făcut o schimbare nepotrivită, ai ales un produs iritant pentru tine. Sfatul meu este ca, dacă nu ai probleme, să nu bagi degeaba «degetul printre gard», ci să rămâi pe ce ai”, mai spune dermatologul.

De câte ori poţi să te speli pe cap

De câte ori simţi nevoia, spune specialistul. Singura condiţie fiind aceea de a folosi un şampon blând, „pentru spălări frecvente”. Cu un astfel de şampon poţi să te speli şi de două ori pe zi. Un alt tip de şampon va distruge bariera hidroproteică de la suprafaţa scalpului şi a firului de păr, care are rol de protecţie. Rezultatul va fi uscarea pielii şi apariţia mătreţii.

Ce rişti dacă foloseşti un şampon nepotrivit

Mulţi se tem că, dacă aleg un şampon antimătreaţă pentru scalpul uscat, spre exemplu, când, de fapt, scalpul lor nu e aşa uscat, riscă să-şi dezechilibreze iremediabil producţia de sebum. În realitate, vei irita, cel mult, pielea capului, însă iritaţia dispare într-o săptămână de la întreruperea tratamentului.

Greşeli de evitat

Părul strâns tare în coadă traumatizează firul şi scalpul. E de preferat să-l ţii liber şi să nu tragi de rădăcină.În cazul bărbaţilor, degradante pentru păr sunt gelurile şi spumele aplicate de la rădăcină.Nu te spăla cu apă prea fierbinte pentru că provoacă vasodilataţie. În schimb, şi pentru pielea capului sunt recomandate duşurile alternative (cald-rece) pentru a stimula circulaţia sângelui.Uscătorul de păr se setează pe aer călduţ sau rece, nu fierbinte. Nu trebuie folosit zilnic şi nu foarte aproape de păr. El usucă şi şubrezeşte firul de păr. Ondulatorul şi placa de întins părul se folosesc cu prudenţă, doar la ocazii.

3 semnale de alarmă privind căderea părului

Ţii la podoaba ta capilară? Dacă da şi vrei să nu rămâi fără păr, în viitor, ia măsuri încă din momentul în care observi apariţia unor semnale timpurii. Iată care sunt acestea.Seboreea. Este o boală funcţională a glandelor sebacee care determină producerea de sebum în exces. O supra-producţie este un semn de avertizare asupra unor dezechilibre hormonale care, pe viitor, pot duce la căderea părului, explică Eduard Virag, brand ambasador Nioxin.Pierderea unei cantităţi mari de păr. În mod normal, o persoană pierde circa 100 de fire de păr pe zi. Dacă ţie îţi cade cu pumnul, Acneea. La adulţi, este un indiciu pentru dezechilibre hormonale, care de multe ori conduc şi la subţierea prematură a părului. Du-te pentru o consultaţie la endocrinolog şi fă-ţi un set de analize!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
conserva lacul como aer jpg
pisica ekmek paine obeza profimedia jpg
muraturi depositphotos1 jpeg
pomi fructiferi sfaturi pomii fructiferi crestere pomi fructiferi plantare sfaturi trucuri scaled jpeg
chibrituri jpg
alice cocea jpg
Mănăstirea Tismana - Gorj Foto Adevărul
SO MAI2024 DUSTER 002 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net