Poziţia incorectă în bancă şi greutatea ghiozdanului, principalii "inamici" ai elevilor. Ce sfaturi oferă specialistul
Copilul tău se plânge că-l doare capul, că e ameţit sau că durerile lombare nu-l mai „lasă” efectiv să stea în bancă? Sau e obosit tot timpul şi are o stare proastă, în general? Ar putea să fie o problemă de postură în bancă, dar şi purtatul unui ghiozdan mult prea greu îi afectează grav coloana. Iată care sunt riscurile, dar şi cum poţi preveni boli grave ale coloanei copilului tău.
Poziţia în bancă Poziţia în care stă copilul tău în bancă, unghiul din care priveşte tabla de scris, felul în care este aplecat asupra caietului de clasă îi pot afecta pe termen lung sănătatea. În acelaşi timp, o poziţie incorectă la şcoală şi chiar acasă, în faţa calculatorului, poate cauza dureri de spate şi afecţiuni oftalmologice. ”Copilul tău stă cu spatele sprijinit de spătarul scaunului şi are şezutul apropiat de spatele scaunului. Atenţie, între şolduri, glezne şi genunchi trebuie să se formeze un unghi de 90˚. Ochii celui mic trebuie să fie la acelaşi nivel cu monitorul calculatorului şi trebuie să ţină coatele pe masă. Atunci când scrie, corpul celui mic trebuie să formeze un unghi de aplecare de maximum 30˚”, explică dr. Tarek Nazer, medic ortopedie şi traumatologie. Mare atenţie ca scaunul celui mic să fie tras sub masă sau sub bancă, iar ca poziţie a picioarelor, e de preferat să încrucişeze gleznele. Şi, de asemenea, trebuie să alternezi statul pe scaun cu perioadele în care te mişti. ”Mişcarea te ajută să-ţi oxigenezi creierul, ceea ce se traduce printr-o capacitate de concentrare mult mai mare”, mai precizează specialistul. Greutatea ghiozdanului ”Din cauza multiplelor reguli nerespectate legate de purtarea ghiozdanului, apar deformări ale coloanei vertebrale”, explică dr. Tarek Nazer. Cele mai frecvente, întâlnite la copiii de 7-15 ani, sunt scoliozele - deformarea coloanei în formă de S. ”Studiile au arătat că ghiozdanul nu ar trebui să depăşească 8-10% din greutatea copilui şi trebuie purtat corect pe ambii umeri, nu doar pe o parte. Este necesar ca acel ghiozdan să respecte normele de sănătate, să aibă un spate captuşit, pentru a se mula pe curbura spatelui. După 10-15 minute de mers, trebuie să-şi relaxeze coloana şi umerii”, mai spune medicul. Când cumpăraţi un ghiozdan, fiţi atenţi la următoarele aspecte: materialul din care este confecţionat ghiozdanul trebuie să fie uşor; mânerele trebuie sa fie rezistente la încărcături; curelele trebuie să fie confecţionate din material elastic, să aibă o lăţime de cel puţin 4 cm, căptuşite, pentru a dispersa greutatea şi să permită ajustarea acestora după înălţimea copilului; să aibă o centură la brâu.
”Părinţii trebuie să-şi întrebe copiii dacă simt dureri la nivelul spatelui sau senzaţii de amorţeală la nivelul mâinilor, atunci când se întorc de la şcoală, pentru a exclude compresia arterelor şi a nervilor către cureluşe”, conchide dr. Tarek Nazer, medic Ortopedie şi Traumatologie.