Prazul, un medicament excepţional pentru sezonul rece
„Bogat în mucilagii cu efect îndulcitor, această legumă este un aliment ideal pentru suferinzii de boli digestive. Substanţele mucilaginoase vegetale din compoziţia legumei protejează şi regenerează mucoasa intestinului gros şi subţire, stimulând fixarea microorganismelor pozitive în intestin.
Datorită efectelor diuretice, dieta cu praz este ideală pentru suferinzii cardiaci, reumatici, hepatici şi pentru cei cu afecţiuni renale, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. În acelaşi timp, populara legumă reduce nivelul colesterolului „rău", retenţia de apă din ţesuturi şi acidul uric". Vitaminele din complexul B, conţinute de praz, legumă, înrudită cu ceapa şi cu usturoiul, sunt un tonic al sistemului nervos.
Totodată, consumat ca aliment, prazul are proprietăţi laxative, calmante, antiseptice şi decongestionante. De asemenea, preparatele medicinale pe bază de praz :siropul, maceratul sau decoctul previn procesele de putrefacţie din intestin, constipaţiile, ateroscleroza, reducând riscul de cancer la colon. În acelaşi timp, proprietăţile emoliente ale acestei legume de iarnă sunt de ajutor persoanelor cu probleme respiratorii : faringită, răguşeală şi tuse.
Studii recente au dovedit că sucul acestei legume (o cantitate de 500 ml consumată timp de două-trei zile) combate manifestările intoxicaţiei alcoolice.
Reţetele săptămânii
Friptură înăbuşită de viţel cu praz
Timp de preparare: 40 de minute
Calorii : 200/ porţia
Ingrediente : 500 g pulpă de viţel, 1 kg de praz, tăiat rondele , 200 g ardei gras, 500 g roşii, mărar şi cimbru (câte două legături), 5 linguri de ulei, 50 ml vin alb.
Preparare: Carnea tăiată cuburi, jumătate din condimente, uleiul şi un litru de apă se pun să fiarbă la foc mic timp de 15 minute. După aceea, se adaugă prazul tăiat rondele, roşiile şi ardeii tăiate cubuleţe, iar cratiţa cu friptură se pune în cuptor să se rumenească la foc mic, încă 30 de minute. Când este aproape gata, se toarnă vinul. Fiecare porţie se asezonează cu mărar şi cu cimbru, măcinate mărunt.
Praz cu limbă şi măsline
Timp de preparare : 50 de minute
Calorii : 190 /porţia
Ingrediente: 3 fire de praz , 200 gr roşii cubuleţe, 200 gr măsline, o limbă de vită fiartă şi curăţată, o legătură de pătrunjel, o linguriţă rasă de cimbru măcinat, 4 linguri de ulei.
Preparare: Curăţăm prazul, îl spăalăm, apoi îl tăiem rondele. Adăugăm pătrunjelul şi cimbrul şi le înăbuşim la foc potrivit, timp de zece minute, în ulei amestecat cu apă (câte două linguri din fiecare). După 25 de minute, când prazul este aproape fiert, punem roşiile şi măslinele şi le lăsăm pe foc, până când şi aceste ingrediente s-au fiert foarte bine. În final, adaugă limba tăiată felii. Când toate ingredientele s-au omogenizat, asezonăm mâncarea cu pătrunjelul tocat mărunt.