Primele măsuri dacă cel mic s-a lovit la dinţi

Ultima actualizare:

Cât sunt mici, se tot accidentează. Cad şi îşi julesc genunchii la fotbal, cu bicicleta sau la locul de joacă, însă cel mai grav este când îşi fracturează dinţii. Potrivit medicilor, traumatismele dentare reprezintă 5% din totalul accidentărilor, iar când apar, trebuie luate măsuri urgente.

Există două vârste critice la care frecvenţa traumatismelor este mai mare: 1-3 ani (predomină luxaţiile) şi 7-10 ani (predomină fracturile dentare). „Problema traumatismelor dentare la copii şi adolescenţi e una foarte serioasă. Leziuni la nivelul dinţilor sau chiar pierderea acestora pot avea loc într-o zi obişnuită în parc, la locul de joacă, sau în urma unei lovituri accidentale la nivelul feţei. Dintele poate deveni mobil, poate fi împins în gingie sau poate chiar ieşi complet din alveolă”, aflăm de la dr. Denisa Sgîea, medic stomatolog pediatru.

Salvarea unui dinte afectat depinde de trei factori: măsurile care se iau pe loc, la accidentare, timpul de intervenţie şi corectitudinea tratamentului. Potrivit statisticilor, prezenţa la stomatolog în decurs de o oră de la accident creşte şansa de reuşită cu 50%. Cu cât se întârzie mai mult, cu atât cresc riscurile de complicaţii. „Pe lângă afectarea funcţionalităţii, a fizionomiei, a mugurilor dinţilor permanenţi (în cazul lovirii dinţilor temporari), traumatismele produc şi efecte de ordin estetic. Iar ele sunt cu atât mai severe cu cât vârsta copilului e mai mare. Spre exemplu, dacă un copil îşi rupe un dinte permanent, rămâne fără o soluţie de înlocuire a lui cel puţin până la 18 ani, când se poate lua în calcul un implant dentar. În acest timp, lipsa dintelui poate provoca anomalii în dezvoltarea oaselor maxilare, probleme de masticaţie şi de vorbire, dar şi traume emoţionale”, precizează dr. Denisa Sgîea.

Dacă are loc un astfel de accident, părinţii trebuie să păstreze fragmentul de dinte într-un mediu umed, de preferat în ser fiziologic, salivă sau lapte, astfel încât integrarea lui să fie mult mai facilă. Dintele rupt trebuie atins de coroană şi evitată rădăcina. Dacă e murdar, se spală sub un jet de apă rece 10 secunde şi, dacă se poate, se repoziţionează în alveolă. Apoi, se muşcă o batistă sau un pansament steril pentru a-l ţine în poziţie, până la prezentarea de urgenţă la cabinetul medicului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net