Psihologul, factor important în terapia bolnavilor de cancer
Şocul primirii unui astfel de verdict declanşează comportamente negative, disfuncţionale, de cele mai multe ori, persoana în cauză izolându-se, uneori refuzând să ia în calcul un astfel de diagnostic, refuzând contactul cu alte persoane.
În ceea ce priveşte confruntarea cu diagnosticul, se recomandă pacienţilor să conştientizeze amploarea situaţiei. Fuga de problemă, negarea sau declanşarea conflictelor emoţionale raportate la diagnostic în sine, reprezintă etape fireşti în această conjuctură, dar aceste comportamente nu fac altceva decât să agraveze situaţia.Un element extrem de important în acest demers curativ îl reprezintă familia şi persoanele apropiate. Aceştia sunt cei care au acces în sfera intimă a pacientului, oferindu-i suport afectiv şi motivaţional.
Se recomandă prezenţa în viaţa persoanei afectate a unui specialist cu ajutorul căruia să lucreze pentru exteriorizarea emoţiilor negative asociate cu suferinţa, să redobândească echilibrul emoţional, şi în acelaşi timp, prin tehnici şi procedee specifice, să îi acorde sprijinul necesar în identificarea şi accesarea resurselor în perspectiva luptei cu suferinţa.
Cu ajutor psihologic de specialitate, pacientul e ajutat să-şi recapete încrederea în sine şi să redescopere comportamente pozitive menite să contribuie decisiv în ameliorarea situaţiei.
Psihoterapia contribuie la reechilibrarea din punct de vedere afectiv-emoţional a pacientului şi îl ajută în lupta cu suferinţa. În acest context, pacientul va găsi resursele necesare depăşirii obstacolelor, va avea puterea de a lupta, va găsi soluţii.