Remedii vitaminizante cu măceşe. Un remediu de ajutor mai ales în sezonul rece
Bogate în nutrienţi şi proprietăţi de combatere a afecţiunilor, măceşele au atras atenţia datorită rolului lor în sănătate. Sunt un remediu de încredere mai ales în sezonul rece, când avem nevoie de o imunitate mai bună, pentru a fi mai protejaţi faţă de diverse infecţii.
Pulberea
Obţinută din măceşe uscate, pulberea este indicată pentru creşterea imunităţii, fiind sursă de vitamina C, implicată în stimularea limfocitelor (globule albe), care protejează organismul de infecţii.
De asemenea, pulberea are în componenţă polifenoli şi vitaminele A şi E, compuşi care, de asemenea, susţin apărarea naturală a organismului. Se ia pe stomacul gol (1-2 linguriţe) sau se adăugă în sucuri, în cereale ori iaurt. Se poate ţine o cură de 2-3 luni.
Maceratul
Tot pentru susţinerea imunităţii, măceşele se pot administra sub formă de macerat la rece (2 linguriţe de pulbere la 1 cană cu apă lăsate la macerat 12 ore, după care se filtrează). Se beau 3 căni pe zi, 2-3 luni.
Siropul
Pe lângă faptul că susţine imunitatea, siropul de măceşe combate anemia, favorizând producerea de globule roşii.
Ai nevoie de: 100 g de măceşe, 1 litru de apă, 100 g zahăr. Peste măceşele zdrobite se toarnă apa rece, cât să le acopere, şi se lasă la macerat peste noapte.
Se strecoară, se adaugă zahărul şi se completează cu apă până la 1 litru. Siropul se păstrează la frigider. Ia câte 2 linguri de sirop de 3 ori pe zi, înainte de mese.
Ceaiul
Ceaiul de măceşe protejează sistemul digestiv şi stimulează secreţia biliară. Flavonoidele susţin activitatea enzimelor digestive, iar saponinele previn diareea.
O cură de 1 lună cu infuzie de măceşe poate aduce ameliorare în colecistită şi calculi biliari. Infuzia se prepară din 2 linguri de măceşe la 1 cană cu apă.
Se toarnă apa clocotită peste măceşe şi se lasă la infuzat până se răceşte. Se bea de 2-3 ori pe zi, înainte de mese. Pentru un gust mai bun, infuzia se poate îndulci cu miere.
Decoctul
Măceşele au şi acţiune diuretică, fiind de folos în afecţiunile urinare şi renale (cistită, pielonefrită, calculi renali).
Dacă te confrunţi cu infecţii urinare, încearcă decoctul din seminţe de măceşe, pentru prepararea căruia ai nevoie de: 2 linguri de seminţe de măceşe şi de 500 ml apă.
Peste seminţele de măceşe toarnă 250 ml apă şi lasă la macerat peste noapte.
A doua zi se filtrează, lichidul se lasă deoparte, iar seminţele se fierb cu restul de apă, aproximativ 10 minute.
După ce se răceşte, se filtrează şi se toarnă peste celălalt lichid. Leacul obţinut se bea în reprize, pe parcursul zilei, într-o cură de 2 săptămâni.
Uleiul
Uleiul de măceşe este un ingredient anti-îmbătrânire extrem de apreciat şi folosit în industria frumuseţii, deşi cercetările care susţin aceste beneficii sunt limitate.
Fiind bogat în vitamina C, are efecte anti-îmbătrânire.
Acest ulei este obţinut prin presarea la rece a măceşelor şi extragerea uleiului natural. Uleiul de măceşe poate susţine, de asemenea, procesul de vindecare a rănilor.