Scapă de anemie cu ridichi şi ceapă!
Primăvara nu ar trebui să se schimbe doar natura ci şi dieta ta zilnică. Faţă de anotimpul rece, acum ai la dispoziţie o varietate de legume proaspete, pline de culoare şi de vitamine. Dar iată ce găseşti în pieţe şi ce beneficii au ele pentru sănătatea ta.
Sfeclă. Este o legumă de primăvară care are în compoziţie multi fitonutrienţi cu rol antioxidant, dar şi magneziu, potasiu, fier, acid folic, fosfor, vitamina A, C şi PP. Aceasta va contribui la detoxifierea organismului, dar are şi rol antiinflamator. Sfecla roşie ajută la scăderea hipertensiunii arteriale, a riscului de boli cardiovasculare şi luptă împotriva anemiei feriprive.
Ridichi. Sunt surse excelente de vitamina C, acid folic şi potasiu. Iar printre beneficiile care le oferă acestea se numără îmbunătăţirea funcţiilor rinichilor, scăderea riscului declanşării cancerului, ameliorarea problemelor digestive şi scăderea inflamaţiei din organism. În plus, ridichiile sunt bogate în antioxidanţi care menţin tinereţea corpului.
Ceapă verde. Poate fi consumată în salate, supe şi în compoziţia anumitor preparate culinare. Cu puţine calorii, bogată în potasiu, fosfor şi calciu, ceapa este un diuretic natural şi ajută la tratarea astmului, dar şi la scăderea colesterolului.
Spanac. Consumând cantităţi mari din această legumă, organismul tău va fi mai sănătos întrucât îi vei aduce un aport semnificativ de vitamina C, vitamina K, acid folic, magneziu, fier, dar şi flavonoide, care scad riscul apariţiei cancerului. Spanacul ajută, de asemenea, la prevenirea apariţiei cataractei, bolilor cardiovasculare şi poate fi consumat atât fiert cât şi crud, în salate.
Fasole verde. Este bogată în vitamina A şi C, care împreună contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar. În plus, în fasolea verde se mai găseşte betacaroten necesar întregului organism, pentru eliminarea radicalilor liberi.
Ţelină. În ciuda aspectului său noduros, ţelina este de fapt o legumă foarte sănătoasă. Interiorul acesteia are un conţinut ridicat de vitamine cum ar fi: vitamina C, vitamina K, fosfor, potasiu, vitamina B6, magneziu şi mangan, care sunt importante pentru menţinerea sănătăţii sângelui. Mai mult, ţelina este o sursă excelentă de fibre cu ajutorul cărora senzaţia de saţietate este menţinută pe termen lung şi sănătatea digestivă este îmbunătăţită.
Roşii. Se numără printre cele mai consumate legume de primăvară. Conţin potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E, dar şi calciu sau licopen. Dacă le consumi, în mod regulat, roşiile vor dezvolta mai puţine boli cardiovasculare, depresii, vor preveni apariţia osteoporozei şi a unor tipuri de boli degenerative şi cancere.