Scapă de arsurile la stomac cu bicarbonat
Cum apar
Când sucurile gastrice urcă pe esofag (conductul care leagă cavitatea bucală cu stomacul) şi apare senzaţia aceea neplăcută de arsură - se produce aşa-numitul reflux gastro-esofagian. Ştii, cu siguranţă, că stomacul produce sucurile gastrice, care ajută la digestia alimentelor. Problema e că peretele esofagului nu a fost conceput pentru a rezista acidităţii mari. Când o parte din conţinutul stomacului „urcă" accidental, esofagul se irită.
Leacuri din cămară
O soluţie la îndemâna oricui este cosumul frecvent de produse crude sau puţin procesate - fructe, legume, salate. Motivul este foarte simplu: acestea sunt sursă bogată de enzime digestive, ce contribuie la un metabolism mai bun al conţinutului stomactului. Dă prioritate şi proteinelor provenite din carnea albă - peşte, pui - gătite fără prăjire. Lactatele gen iaurt, lapte acru, kefir, dar şi varza murată sunt o sursă excelentă de bacterii probiotice, esenţiale pentru buna funcţionare a tractului digestiv. Cicoarea, amestecată cu cafea sau consumată ca atare, sub formă de înlocuitor de cafea, are şi ea, de asemenea, efect antiarsură.
4 sfaturi pentru o alimentaţie corectă
Evită grăsimile şi orice fel de mâncare consistentă, care solicită stomacul. Mestecă lent, nu înghiţi precipitatNu te culca imediat după ce ai mâncat, poziţa orizontală favorizând refluxul gastro-esofagianNu mânca excesiv de condimentat.
Argila şi oţetul remedii cu efect rapid
O lingură de bicarbonat de sodiu alimentar, dizolvată în jumătate de cană cu apă, este un leac rapid şi eficace. Un tratament interesant include oţet de mere nefiltrat (o linguriţă în puţină apă), înghiţit înainte de mese. Oţetul luat înainte de masă provoacă o aciditate stomacală mai mare, ceea ce duce la o digestie eficientă. O linguriţă de argilă albă dizolvată în apă şi înghiţită înainte de masă are efect imediat, la fel şi clasicul cărbune medicinal.