Scoarţa copacilor, leac pentru zeci de boli
Mai ales primăvara, scoarţa copacilor este plină de substanţe binefăcătoare pentru organism. Şi asta pentru că pomii au reale calităţi terapeutice datorită energiei pe care o degajă, a aerului ozonat şi încărcat cu ioni negativi şi a uleiurilor volatile din păduri.
Salcia
Primul dintre copacii care înverzeşte, salcia, este cunoscut ca analgezic. Scoarţa sălciilor tinere conţine o substanţă numită salicozidă. În caz de migrenă sau depresie: 2-3 g de pulbere pe zi; în reumatism sau gripe: infuzie din două linguri cu scoarţă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă clocotită şi iei câte 2-3 linguri pe zi; în febră, insomnie, nevralgii: trei linguri pe zi cu decoct (două linguri cu coajă uscată şi mărunţită fierte 20-30 de minute într-o cană cu apă); în faringite, stomatite: gargară cu decoct, de două ori pe zi.
Stejarul
Scoarţa stejarului are efect astringent şi antiseptic, acţionând asupra florei microbiene, dar şi hemostatice (opreşte sângerările) şi cicatrizante. În diaree, enterite, hemoragii interne: o cană cu decoct (două linguriţe cu scoarţă uscată şi mărunţită la o cană cu apă) de-a lungul zilei; în dermatite: comprese cu decoct, aplicate pe locul afectat o dată sau de două ori pe zi.
Fagul
Scoarţa fagului are acţiune astringentă, dezinfectantă, antiseptică pulmonar, cicatrizantă, febrifugă, antidiareică, purgativă, vermifugă şi tonic amară. Preparatele din scoarţă de fag combat diareea, dizenteria, litiaza biliară şi paraziţii intestinali. Ajută la creşterea diurezei şi dizolvarea pietrelor renale, la scăderea uremiei, în nefrite şi cistite. În caz de litiază renală prepari un decoct din două linguri de scoarţă uscată şi mărunţită fiartă zece minute în 300 ml de apă. Bei două căni pe zi, până trec durerile, conform www.femeia.ro.
Ulmul
Scoarţa ulmului e folosită în tratarea bolilor digestive, datorită acţiunii antiinflamatoare şi emoliente asupra mucoasei intestinale. Anemie, tromboze, boli digestive: câte o cană cu decoct neîndulcit (două linguriţe cu scoarţă uscată şi mărunţită la o cană cu apă lăsate să fiarbă zece minute), de trei ori pe zi.