Scorţişoara, o mirodenie care ne protejează longevitatea
Scorţişoara, o mirodenie cu o aromă plăcută, este şi un remediu cu puteri miraculoase, recomandat de cercetătorii din multe țări în tratamentul problemelor grave de sănătate. De aceea, specialiștii în probleme de nutriție susțin că, nu numai în sezonul rece, dar și la trecerea dintre anotimpuri și în zilele caniculare, aromata mirodenie trebuie s-o includem în dieta cotidiană.
Scorțișoara menține vigoarea tinereții
Fiind bogată în antioxidanți, scorțișoara menține vigoarea tinereții și alungă stresul. De asemenea, celebra mirodenie este un dușman aprig al microbilor.
Pasta de scorţişoară revigorează memoria
Nutriționiștii europeni susțin că scorţişoara cu miere este un excelent remediu pentru afecţiuni grave. „O porţie de pastă, obţinută din câte o linguriţă de miere amestecată cu o linguriţă de scorţişoară, degustată dimineaţa, la micul dejun, revigorează memoria. De asemenea, reumaticii, cardiacii, persoanele supraponderale şi pesimiste se vor simţi mult mai viguroase după o cură de cel puţin patru săptămâni cu această pastă”, precizează și Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Sănătatea de fiecare zi”.
Scorțișoara combate gripa
Chiar din Evul Mediu, scorțișoarei i s-au recunoscut proprietățile antimicrobiene. De aceea, pudra de scorțișoară se folosea la prepararea sosurilor, în rețetele dulci și sărate și pentru tratarea infecțiilor. În timp, combinată cu miere, această mirodenie s-a dovedit a fi un aliat valoros în lupta cu răceala, gripa și cu frisoanele.
Cum se administrează scorțișoara
Sub formă de pudră, câte un vârf de cuțit de pudră, amestecată cu ceai cald.Uleiul de scorțișoară poate fi procurat din magazinele de profil. Nu se aplică direct pe piele și se combină cu ulei de măsline. În această combinație se folosește pentru aromaterapie: băi, masaj sau inhalații.
Siropul de scorțișoară este foarte eficient în zilele noastre foarte obositoare. Siropul se prepară astfel: Se fierbe un litru de apă cu trei lingurițe de scorțișoară, timp de 15 minute. Se adaugă 500 ml de miere, apoi se mai lasă la fiert, la foc mic, până când scade circa 150 ml. Siropul se toarnă călduț, în sticle închise la culoare. După răcire, siropul se păstrează la frigider. De asemenea, acest sirop se consumă amestecat cu ceai, cu apă minerală și poate fi folosit sub formă de garnitură la prăjituri.