Sfaturi ca să cumperi cea mai bună carne pentru masa festivă de Sărbători

Ultima actualizare:

    Carnea se fierbe la temperaturi foarte înalte pentru a evita riscul îmbolnăvirilor
Carnea se fierbe la temperaturi foarte înalte pentru a evita riscul îmbolnăvirilor

Peste câteva zile, vom sărbători Crăciunul, iar de pe masa festivă nu vor lipsi sarmalele, friptura şi alte delicatese culinare din carne de porc. Înainte de a pregăti toate aceste delicii, va trebui să mergi la cumpărături. Dar ştii cum să alegi corect carnea de porc?  Specialiştii Autorităţii Sanitar Veterinare ne dau câteva sfaturi ca să evităm îmbolnăvirile.

Cumpără din spaţii autorizate  - Nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţă sanitară veterinară permanentă.

Atenţie la îmbolnăviri - Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse. Dacă porcul are o altă boală infecţioasă, riscaţi ca,vânzându-l rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviţi şi acestora porcii din gospodării.

Cum recunoşti carnea proaspătă - Carnea proaspătă nu trebuie să aibă o textură lipicioasă sau să se lipească de degete. Aici este vorba atât despre carnea macră cât şi despre cârnaţi, tobă, lebăr etc. Carnea de porc trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense. Grăsimea are culoare albă sau roz, este moale, iar la frecare lasă o senzaţie de unsuros. Carnea purceilor tineri este roz albicioasă şi are consistenţă moale, iar carnea animalelor bătrâne are culoarea roşu închis şi consistenţă tare. Carnea de porc moale, palidă, suculentă nu este de calitate şi este recomandat să nu o consumăm. Nu cumpăra preparate din carne cu membrane crăpate, cu goluri în compoziţie, cu acumulări de grăsime sau apă sub membrană.

Cum prepari corect carnea?

Carnea de porc trebuie foarte bine fiartă şi este recomandat să se folosească pentru fierbere o oală sub presiune. De asemenea, este indicat să se evite consumul de carne de porc la grătar sau în sânge. Carnea trebuie foarte bine preparată termic, fie că e fiartă, fie că este prăjită. Pentru cine creşte porci: atenţie la cum sunt îngrijite animalele. Acestea nu trebuie să vină în contact cu rozătoarele sau să fie lăsate să vagabondeze.

simeon stalpnicul png

Creşti porci în curte? Uite ce trebuie să ştii!

- Verifică starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;- Consultă-te cu veterinarul. El îţi va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta sănătatea.- Medicul veterinar va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun;- În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boală parazitară ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un vierme numit Trichinella spiralis. Principala gazdă a acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) şi porcii. Omul se îmbolnăveşte consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ sau urs, insuficient friptă sau fiartă sau preparată crudă, sărată, afumată. În această situaţie, calea de intrare a parazitului în corp uman este pe cale digestivă. Ca localizare – în prima perioadă, parazitul se găseşte în intestine (ca parazit adult); în a doua etapă a bolii, larvele sunt răspândite pe cale sanguină, în organism, iar în a treia perioadă, larvele se fixează în diferiţi muşchi.

simeon stalpnicul png

4 sfaturi ca să prepari corect carnea de pui

1. Carnea fiartă este cea mai sigură - Fără să speli carnea înainte, aceasta se porţionează şi se pune într-o oală cu apă rece. Ea trebuie să fiarbă până când se pătrunde foarte bine, iar temperatura apei este recomandat să fie peste 80 de gade Celsius. Dacă o fierbem, nu vom avea probleme de sănătate. Este cel mai sigur mod de a prepara carnea. Iar dacă avem copii mici, cu atât mai mult devine obligatoriu!

2. Prepară carnea la cuptor în pungă - Dacă dorim să preparăm carnea de pui la cuptor, este indicat să o verificăm din când în când. Pulpele şi pieptul trebuie să fie foarte bine pătrunse. Cu alte cuvinte, carnea nu trebuie să fie la contactul cu osul sau articulaţiile de culoare roşie sau roz, ci albă. Este recomadat s-o preparăm la pungă, este mai sigur!

3. Faci rotisor? Carnea nu trebuie să fie în interior de culoare roşie sau roz - Dacă o pregăteşti la rotisor, cu atât mai mult trebuie să ai grijă! Căldura pătrunde în mod diferit, iar asta în funcţie de grosimea bucăţilor de carne, zonele cu pieliţă, cu os etc. Există riscul să se prăjească la suprafaţă, dar în interior să fie crudă. Carnea trebuie verificată în zona oaselor. Dacă este roşie sau roz, mai trebuie lăsată, pentru a se pătrunde cât mai bine.

4. Prăjeşti carne de pui? Feliaz-o cât mai subţire ca să se pătrundă bine - Specialiştii nu recomandă prăjirea cărnurilor pentru că acest mod de preparare nu este deloc sănătos. Însă, dacă vrei să prăjeşti nişte copane, ar trebui să verifici cu mare atenţie dacă, în interior, carnea este bine făcută! Lasă focul mic şi întoarce carnea, din când în când, pe toate părţile. Pieptul se feliază cât mai subţire, pentru a fi siguri că este bine făcut în interior.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net