Sfaturi pentru protejarea ficatului. Ce trebuie să faci pentru a-l menține sănătos

Pentru că are sute de funcţii vitale, ficatul trebuie păstrat în cea mai bună formă. Pe lângă alimentaţie, este important să respecţi şi orele de odihnă şi de somn şi să gestionezi stresul. Uite câteva sfaturi la îndemână! 

image

Fără alcool în exces. Acest obicei, practicat cu regularitate, o perioadă lungă de timp, se reflectă deseori în îmbolnăvirea ficatului şi, posibil, a pancreasului. Abuzul de alcool poate provoca în primă fază acumulare de grăsime (ficat gras sau steatoză), apoi inflamaţie (hepatită alcoolică) şi în ultimă fază ciroză. 

Cât mai puţine alimente procesate. Chiar dacă nu ai probleme cu greutatea, o dietă săracă în nutrienţi, bogată în alimente de tip fast-food şi în băuturi zaharoase, poate afecta ficatul, cauzând boli hepatice grase non-alcoolice. Adoptă o dietă sănătoasă, bogată în produse proaspete, carne slabă, cereale integrale şi limitează consumul de carbohidraţi rafinaţi (precum zahărul). 

Multe alimente cu frunze verzi. Broccoli, spanacul, varza creaţă şi varza de Bruxelles sunt recomandate, îndeosebi, pentru că acestea contribuie la protecţia ficatului. Mai poţi să incluzi în meniul zilnic grepfrut, afine, merişoare, peşte gras, migdale, struguri. Toate au în compoziţie substanţe benefice care previn daunele la nivelul ficatului. 

Multă mişcare. Exerciţiile fizice nu sunt recomandate doar ca să scapi de kilogramele în plus, ca să ai o siluetă de vis, ci menţin sănătatea ficatului. Aşa că ar trebui să faci cel puţin 30 minute de mişcare, 5 zile pe săptămână. În felul acesta, îţi vei putea menţine greutatea sub control şi previi bolile hepatice grase non-alcoolice, care pot duce la ciroză. 

Cafea cu moderaţie. Se spune că această băutură are efect antiinflamator şi poate preveni depunerile de grăsime la nivelul ficatului. Totuşi, nu depăşi 3 ceşti de cafea pe zi şi nu le consuma după ora 15.00, pentru că pot interfera cu un somn de calitate.

Medicamente la recomandarea medicului. Acetaminofenul, un ingredient care se găseşte în medicamentele pentru răceală şi tuse, în doze mari, poate provoca insuficienţă hepatică. De aceea, discută cu medicul despre medicamentele pe care le iei şi nu depăşi doza recomandată de acesta. De asemenea, nu lua mai multe medicamente care conţin acest ingredient şi nu le administra cu alcool.

Produse de uz casnic. Unele produse de curăţare şi insecticide au în compoziţie substanţe chimice care pot afecta ficatul. De aceea, evită contactul direct cu acestea şi, eventual, poartă o mască şi aeriseşte încăperea atunci când utilizezi astfel de produse. Şi aditivii din ţigări pot deteriora ficatul, scrie doc.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sange transfuzie adobestock jpg
ANNE BRAD PITT CAPTURA VIDEO jpg
cancer 389921 1280 jpg
image png
lebanon 3836125 1280 jpg
sencha 7807228 1280 jpg
image png
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
image
actualitate.net
image
actualitate.net