Evită să consumi acest aliment! Este cel mai mare dușman pentru ficat

Cu excepția cazului în care medicul v-a spus în mod expres că ați fost deja diagnosticat cu o problemă hepatică - cum ar fi boala căilor biliare, ciroza, boala ficatului gras, hemocromatoza, hepatita C sau boala Wilson - cei mai mulți dintre noi nu ne prea gândim la ficatul nostru.

Cartofii prăjiți, cei mai mari dușmani ai ficatului. Foto: Click.
Cartofii prăjiți, cei mai mari dușmani ai ficatului. Foto: Click.

Ficatul, rol crucial în reglarea funcțiilor organismului

Trebuie să știi însă că, ficatul tău joacă un rol crucial în reglarea funcțiilor organismului. Ficatul reglează metabolismul, transformând nutrienții pe care îi obținem din alimentația noastră în substanțe pe care organismul le poate folosi sau stoca pentru a le utiliza mai târziu. Ficatul este, de asemenea, responsabil pentru abordarea substanțelor toxice, fie asigurându-se că acestea sunt eliberate, fie transformate în ceva mai bun.

Dacă mănânci în mod constant unele dintre cele mai proaste alimente (și bei unele dintre cele mai toxice băuturi) pentru ficat, sănătatea ta ar putea scădea. Indiferent dacă aveți o problemă cu ficatul diagnosticată sau vă faceți griji că vă puteți afecta acest organ prin ceea ce mâncați, acestea sunt alimentele pe care trebuie să le evitați (sau să le mâncați cu moderație) de dragul ficatului dumneavoastră. 

Cartofii prăjiți, cel mai toxic aliment pentru ficat

Alimentele grase — de toate felurile — nu fac nicio favoare ficatului. Ficatul este responsabil pentru descompunerea grăsimilor, transformându-le în energie, astfel încât prea multe alimente grase ar putea suprasolicita acest organ. De asemenea, ar putea duce la dezvoltarea bolii hepatice grase, care este acumularea de grăsime în celulele hepatice. Cel mai toxic aliment pentru ficat sunt cartofii prăjiți. Consumul regulat de cartofi prăjiți, care au un conținut ridicat de grăsimi saturate, poate contribui la această problemă, dar poate duce și la inflamație pe termen lung. Se știe că inflamația determină ficatul să creeze țesut cicatricial, o complicație cunoscută sub numele de ciroză.

În loc să mănânci cartofi prăjiți, adaugă mai multe fibre în dieta ta. O cană de afine oferă aproape 4 grame de fibre, iar acest fruct a fost, de asemenea, asociat cu reducerea leziunilor cronice ale ficatului.

Mezelurile

Grăsimile saturate sunt unul dintre cele mai rele lucruri pentru ficat și, deoarece carnea procesată, cum ar fi salamul, este bogată în grăsimi saturate, ca regulă generală, cel mai bine este să evitați mezelurile. Salamul este unul dintre cei mai gravi delincvenți cu conținut ridicat de grăsimi saturate - cu aproximativ 17,7 grame de grăsimi saturate la 100 de grame (89% DV).

Potrivit Fatty Liver Foundation, grăsimile saturate sunt mai „dăunătoare din punct de vedere metabolic” pentru ficat decât alte grăsimi. În loc să mănânci mezeluri, încearcă un castron consistent de fulgi de ovăz, care poate inversa efectele bolii hepatice grase.

Cheeseburger

Cheeseburger-ul are o reputație proastă pentru că este bogat în grăsimi saturate, care, conform Asociației Americane a Inimii, se găsesc în principal în produse și uleiuri de origine animală și, în cele din urmă, vă pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Unii burgeri de tip fast-food conțin până la 16 grame de grăsimi saturate, așa că, dacă nu vi-i gătiți singur, trebuie evitați.

Legumele sunt surse consistente de fibre și conțin puține sau deloc grăsimi saturate, ceea ce le face o alegere alimentară perfectă atunci când luați în considerare ficatul dumneavoastră. De fapt, un compus natural care se găsește în broccoli și alte legume crucifere - numit indol - a fost asociat cu combaterea bolii hepatice grase non-alcoolice.

Alcoolul

Ficatul este responsabil pentru filtrarea toxinelor precum alcoolul. Deci, cum ar putea alcoolul să dăuneze ficatului dacă acest organ îl filtrează? Ei bine, conform Nebraska Medicine, unele celule hepatice mor la fiecare filtrare a alcoolului. Mai ales dacă bei mult pe o perioadă lungă de timp, pot rezulta leziuni grave (și permanente) ale țesutului hepatic.

Cu toate acestea, există câteva vești bune dacă ești un băutor de cafea. Reuters raportează că, consumul de două căni suplimentare de cafea pe zi este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta ciroză hepatică. De fapt, un risc cu 44% mai mic.

Reuters raportează, de asemenea, că consumul zilnic de mai multă cafea nu reduce doar riscul; acele două căni suplimentare ar putea, de asemenea, să inverseze leziunile hepatice deja cauzate de alcool. 

Unt

Untul conține un nivel ridicat de grăsimi saturate. În loc să gătiți cu unt, încercați să-l înlocuiți cu ulei de măsline, care are un conținut ridicat de acizi grași omega-3 care reduc nivelul enzimelor hepatice. Uleiul de măsline poate ajuta, de asemenea, la controlul greutății și la pierderea în greutate.

Lapte integral

O cană de lapte integral are aproximativ 9,1 grame de grăsimi saturate, ceea ce nu este ideal pentru o persoană care se gândește la ficatul său. Lactatele cu conținut scăzut de grăsimi, bogate în proteine din zer, pot fi esențiale pentru a evita deteriorarea ficatului în viitor.

În loc să bei lapte integral, încearcă să treci la o versiune cu conținut scăzut de grăsimi sau să treci la ceai. Ceaiul verde este una dintre cele mai benefice băuturi pe care le poți bea - pentru ficat și pentru sănătatea ta generală. S-a constatat că ingestia regulată de ceai verde îmbunătățește markerii de sânge pentru sănătatea ficatului.

Ulei

Multe uleiuri pe bază de plante, deși sună a fiind extrem de „sănătoase”,  sunt de fapt bogate în grăsimi saturate. Acestea includ ulei de sâmburi de palmier, ulei de nucă de cocos,  scriu cei de la eatthis.com.

Cercetările sugerează că anumite substanțe chimice găsite în avocado pot lupta și încetini potențialele leziuni hepatice. Deși studiul publicat de Science Daily se referă la avocado complet și proaspăt, este posibil ca gătitul cu ulei de avocado să fie o alternativă mai semnificativă la uleiurile de palmier și de nucă de cocos.

Înghețata

De fapt, orice desert care are un nivel ridicat de zahăr ar trebui evitat în numele ficatului tău. Cu toate acestea, cea mai mare parte a înghețatei conține 92% DV pentru fiecare 1/2 cană. Dacă aveți probleme cu ficatul, nu vă puteți permite acele nivele de grăsimi saturate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
oua valcea1 jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
Masa de Paște (foto: Shutterstock)
mall shutterstock jpg
autospeciala politie jpg
steag spania jpg
CEA MAI LUNGA SCURTATURA DIN LUME jpg
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net